Eşti mereu obosită? Să fie, oare, anemie?

Ultima actualizare:

    Stările de oboseală pot duce la leşin
Stările de oboseală pot duce la leşin

Te simţi obosită, deşi nu ai depus vreun efort semnificativ, ai stări de ameţeală şi dureri de cap? Aceste simptome pot ascunde o boală a sângelui care nu trebuie neglijată. Află mai multe din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!

Anemia este o afecţiune cauzată de scăderea cantităţii sau calităţii globulelor roşii şi a hemoglobinei din sânge, ceea ce se traduce printr-un nivel scăzut al oxigenului din sânge şi prin mai puţine substanţe nutritive care ajung la celule. Dacă nu o depistezi la timp, boala se agravează.

Simptome care te trimit la medic

De multe ori, treci cu vederea episoadele de oboseală sau de lipsă de concentrare, fiind tentată să dai vina pe programul tot mai aglomerat sau pe alimentaţia haotică. Dacă aceste stări sunt frecvente, ar fi cazul să-ţi faci un set de analize de sânge. Printre simptomele anemiei se mai numără: frisoanele, paloarea feţei, tulburările de vedere, constipaţia, scăderea în greutate. În unele cazuri, stările de oboseală pot duce la leşin. Dacă anemia se adaugă altor probleme de sănătate, oxigenarea insuficientă a sângelui poate culmina cu un atac de cord. 

Cele mai întâlnite tipuri de anemie

Dintre tipurile de anemie, cea mai întâlnită este cea feriprivă, cauzată de deficitul de fier din organism. Anemia pernicioasă este cauzată de deficienţa de vitamina B12, iar cea aplastică apare atunci când scade numărul eritrocitelor şi al trombocitelor. Un alt tip de anemie este cauzat de bolile cronice. De exemplu, în cazul insuficienţei renale nu se mai sintetizează eritropoietină, hormon produs de rinichi şi de ficat, şi atunci scade şi numărul globulelor roşii.

Ce tratamente există?

Tratarea anemiei se face pornind de la cauzele care au determinat apariţia acesteia. Astfel, dacă numărul globulelor roşii din sânge a scăzut în urma unei infecţii, se va recurge, în primul rând, la tratarea infecţiei cu antibiotic. 

În cazul anemiei feriprive, se recomandă de obicei suplimente pe bază de fier, dar şi un regim alimentar adecvat. Pentru cazurile mai severe de anemie, ar putea fi nevoie de transfuzii sangvine.

image
image
image
image
image
image
Anastasia Pokreshchuk jpg
prostitutie jpg
Amanda Bynes jpeg
lumanari jpg
chei in usa  jpeg
Elsa Thora insta 2 jpg