Exerciţii de respiraţie pentru calmare

Ultima actualizare:

Ştiai că 70% din materiile toxice produse în corpul nostru sunt eliminate prin respiraţie? Şi că felul nostru de a respira este primul afectat de stres şi de emoţiile negative? Pe principiul “cui pe cui se scoate”, tot cu ajutorul respiraţiei vom reuşi să ne calmăm, să scăpăm de un atact de panică sau de insomnie.

Când primeşti o veste proastă şi simţi că îţi fuge pământul de sub picioare, iar inima o ia la “trap”, respiraţia ta va fi scurtă şi superficială. Cum te salvezi rapid? „Încearcă să găseşti un loc comod în care să te aşezi. Spre exemplu un fotoliu. Stai cu capul sprijinit de spătar, braţele întinse pe lângă corp şi picioarele uşor depărtate. Trebuie să respiri lent, profund, într-un ritm regulat. Respiră pe nas, numărând de la 1 la 6, şi expiră pe gură, la fel de încet, timp de 6 secunde. Continuă acest exerciţiu fără pauze şi fără să-ţi ţii respiraţia, până când simţi că se instalează calmul”, explică psihologul Vanda Sultan.Cei care suferă de anxietate e bine să înveţe o tehnică de respiraţie specifică, numită respiraţie abdominală. Aceasta are efectul unui adevărat “xanax intern”, adică te linişteşte şi reduce anxietatea. Cum se face: trebuie să stai pe spate sau în şezut, cu o palmă pe piept şi cealaltă pe abdomen şi să începi aşa-zisa respiraţie „din burtă”. Inspiră lent şi profund (timp de 3-4 secunde), mărind abdomenul (palma lipită de burtă trebuie să fie împinsă înainte, iar cea de pe piept să rămână imobilă). Ţine-ţi respiraţia 3-4 secunde, apoi expiră lent. Fă din nou o pauză tot de 3-4 secunde, şi reia exerciţiul. “Pentru a învăţa să faci corect acest exerciţiu de respiraţie, e recomandat să-l exersezi câte 5-10 minute de două ori pe zi, timp de trei săptămâni. Făcându-l zilnic, corect, vei putea, când ai nevoie, să-ţi controlezi stările de anxietate şi să reduci simţitor stresul”, mai spune specialistul.

Ai frică de avion sau de înălţime? În acel moment, ţi se accelerează bătăile inimii, ai respiraţia scurtă, superficială, sacadată, din torace. Ca să te linişteşti, foloseşte exerciţiul de respiraţie din abdomen, descris la starea de anxietate. Inspiră în 4 secunde, ţine-ţi respiraţia tot 4 secunde şi expiră în alte 4 secunde.

În caz de insomnie. Dacă aceasta este provocată de stres, există tehnica de respiraţie 4-7-8, despre care se spune că îţi aduce instant somnul. Stai întins în pat, cât mai relaxat, goleşte-ţi mintea de griji şi de gânduri. Cu gura închisă, inspiră lent, numărând până la 4, ţine aerul în piept numărând până la 7, apoi expiră profund, numărând până la 8. Repetă această tehnică de respiraţie şi vei simţi cum te relaxezi, începi să caşti şi te ia somnul. Exerciţiul trebuie să favorizeze circulaţia sângelui şi să încetinească bătăile inimii, mărturiseşte Vanda Sultan. Poţi să îl combini cu o muzică liniştitoare.

Psihologul Vanda Sultan îţi spune cum să  respiri în funcţie de efectul pe care vrei să-l obţii
Psihologul Vanda Sultan îţi spune cum să respiri în funcţie de efectul pe care vrei să-l obţii

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Angela Gheorghiu la aniversarea de 90 de ani a legendarei Sophia Loren   Instagram (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
leopard pexels jpeg
fete cumparaturi jpg
shutterstock 2299955935 jpg
bani multi pensie jpg
luis armando albino jpg
studenti regie PNG
6 front poza mare 1 (alege tu care iti place) jpg
Plajă Neptun - Olimp FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net