Există soluții pentru căderea hormonală a părului?

Ultima actualizare:

Căderea părului scade stima de sine, încrederea și calitatea vieții, atât la femei cât și la bărbați. Există dovezi care arată chiar și faptul că alopecia poate crește riscul de afecțiuni mentale, ducând la depresie. Efectele căderii părului sunt devastatoare asupra stimei de sine la oameni, mai ales la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani, la care această afecțiune este mai accentuată.

Statisticile arată că aproximativ 50% dintre femeile cu vârsta peste 65 de ani suferă de căderea părului și aproximativ 50% dintre bărbații cu vârsta peste 50 de ani au chelie.

Studiile cercetătorilor demonstrează faptul că factorii hormonali joacă un rol esențial în producerea căderii părului, mai ales în ceea ce privește un hormon masculin, numit dihidrotestosteronul (DHT).

Poate că va întrebați ce este dihidrotestosteronul: este un androgen sau o formă activă de testosteron, un derivat puternic al acestui hormon, ce este produs în scalp, prostată și glandele suprarenale. DHT strâns este legat de căderea părului la bărbați, dar și la femei, pentru că distruge foliculii de păr.

Remedierea acestei probleme poate începe prin identificarea cauzei. Dezechilibrele hormonale alături de alți factori provoacă în general căderea părului. Anumite suferințe, printre care se numără și chelia, pot fi cauzate de anomalii ale hormonilor sexuali și ai altor tipuri de hormoni din organism. Simptomele includ în principal căderea părului mai mult decât în mod normal.

DHT-ul activează anumite gene și provoacă moartea celulelor foliculilor de păr, ceea ce duce la chelie. Pentru a combate acest impact negativ al dihidrotestosteronului asupra foliculilor de păr, sunt recomandate blocantele DHT ce pot suprima o perioadă de timp aceste gene și preveni căderea părului.

Pentru a opri pierderea părului sunt recomandate anumite precauții în viața de zi cu zi, cum ar fi:

  • Îngrijirea adecvată a părului
  • Dieta echilibrată
  • Somnul și evitarea stresului
  • Renunțarea la fumat
  • Confortul mental și fizic.

Uneori părul își revine singur, însă în multe cazuri el va cădea în continuare, până în momentul în care nu va fi identificată și corectată cauza problemei.

La femei, modificările hormonale ce apar în diferite perioade ale vieții lor (sarcină, menopauză) pot afecta aspectul podoabei capilare, părul devine mai subțire și mai rar. În medie, dacă sunt pierdute un număr redus de fire de păr pe zi, nu este chiar un motiv de îngrijorare. Dacă însă femeile observă că nu le cresc alte fire de păr în locurile respective, unde apare un început de chelie, este clar că au o problemă.

Medicii spun că din cauza menopauzei, la femei apare o subțiere a firelor de păr și o cădere mai mare a acestora decât în mod normal. Și deficitul de minerale și vitamine poate cauza pierderea severă a părului. De asemenea, infecțiile fungice la pielea capului este un factor de risc important al acestei probleme.

Căderea părului la femei apare și din cauza schimbărilor hormonale în timpul sarcinii. De regulă, părul încetează să cadă după cel mult 6 luni de la nașterea bebelușului. Dacă la anumite femei, apar în continuare anumite anomalii hormonale, atunci sunt necesare examinări endocrinologice și stabilirea unor tratamente corespunzătoare, pentru a opri căderea părului și reducerea altor simptome. 

Pentru a preveni alopecia și chelia, o etapă importantă este descoperirea factorilor care afectează podoaba capilară. Pentru asta se examinează părul și scalpul, printr-o consultație la medic și se depistează eventualele semne de infecție, inflamații, anomalii, care ajută în stabilirea unui diagnostic.

Uneori și stresul accentuat poate provoca căderea părului și alte suferințe fizice și psihice. S-a spus recent că pierderea părului ar putea fi un simptom de COVID-19. Persoanele care au trecut printr-o perioadă stresantă pot avea probleme de acest fel, la podoaba capilară.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net