Ficatul, un organ cu funcţii multiple


  Ficatul, un organ cu funcții multiple
Ficatul, un organ cu funcții multiple

Organ de importanţă vitală, ficatul are peste 500 de funcţii. Are o capacitate de refacere completă şi funcţionează ca o mică uzină în organism. Ficatul este cel mai mare organ intern al corpului. Are o greutate cuprinsă între 1,4 și 1,6 kilograme și este localizat în partea superioară dreaptă a cavității abdominale.

Ficatul este împărțit în 4 lobi (cel drept fiind cel mai voluminos), care, la rândul lor, sunt divizați în segmente. Acest organ are o importantă capacitate de autoregenerare, producând celule sănătoase în locul celor care au fost distruse.

Ce roluri are ficatul

Ficatul este o glandă anexă a tubului digestiv, având roluri complexe.

 • Este responsabil de numeroase funcții metabolice. Astfel, are rol important în metabolismul proteinelor, glucidelor și al lipidelor.
 • La nivel hepatic, glucidele sunt transformate în glicogen, pe care corpul îl folosește în funcţie de nevoile energetice.
 • Tot la nivelul ficatului, lipidele sunt transformate în trigliceride și stocate în celulele hepatice.
 • Și tot ficatul este locul de sintetizare a colesterolului.
 • De asemenea, la nivelul lui sunt stocate vitamine (A, B12, E, K) și fierul. Un alt mare rol al ficatului este cel de detoxificare. Astfel, substanțele toxice care ajung în corp sunt transformate în produși netoxici, după care sunt eliminați.
 • Ficatul are și funcție secretorie: produce bilă, o substanță maronie, care are un rol important în digestia unor substanțe nutritive. În bolile de ficat, secreția bilei poate fi afectată, ceea ce duce la acumularea ei (icter). Zilnic, ficatul produce în jur de 1 litru de bilă.
 • Convertește amoniacul în uree, care este eliminată prin tractul urinar.
 • Acest organ este implicat și în metabolizarea unor hormoni și are un rol important în susținerea sistemului imunitar. Metabolizează alcoolul cu ajutorul unor enzime.
 • Sintetizează factori implicați în coagularea sângelui.

Care sunt bolile specifice ficatului

 • Steatoza hepatică sau ficatul gras reprezintă acumularea de grăsime în exces la nivelul acestui organ. Hepatita este o inflamație a ficatului cauzată, în general, de o infecție virală cu virusurile hepatitice (A, B, C, D, E). Poate apărea și din cauza alcoolismului, a intoxicației cu medicamente sau cu diverse substanțe chimice.
 • Ciroza este o consecință a bolilor hepatice cronice sau a alcoolismului, fiind caracterizată prin înlocuirea progresivă a țesutului sănătos cu noduli și țesut fibros (fibroză), care duce la alterarea funcțiilor hepatice.
 • Cancerul hepatic este o tumoare care se dezvoltă la nivelul ficatului. Există mai multe forme de cancer de ficat, în funcție de tipul de celule maligne. Cel mai frecvent tip este carcinomul hepatocelular (90%).
 • Boala Wilson este o afecțiune genetică determinată de o tulburare în metabolismul cuprului. Acest lucru duce la acumularea cuprului în organe și țesuturi – ficat, creier.
 • Hemocromatoza este o boală genetică produsă de acumularea fierului în organism la nivelul unor organe precum ficatul, inima și pancreasul.
FotoJet jpg
ramona si cazacu jpeg
8 boca arsenie jpeg
FotoJet (3) jpg
calendar ortodox 2021 27 noiembrie sfantul mare mucenic iacob persul jpeg
buta jpg
1669494557875057 1XMKigNP jpg
Bataie intre suporteri jpg
image
image
image
image
8 boca arsenie jpeg
calendar ortodox 2021 27 noiembrie sfantul mare mucenic iacob persul jpeg
FotoJet (3) jpg
dog 1168663 1920 jpg
business 816491 1920 jpg
Culori care aduc noroc de Craciun jpg