Fructele, cel mai mare risc de toxiinfecţie!
Este timpul perfect pentru picnicuri şi pentru mâncăruri uşoare de tipul salatelor. Însă vremea caldă este prielnică şi toxiinfecţiilor alimentare, manifestate prin dureri digestive, ameţeală şi prin stări de vomă. Mai multe despre toxiinfecţiile alimentare, află din revista ,,Click! Sănătate" din luna august.
Paradoxal, fructele şi legumele se numără printre alimentele care se alterează cel mai repede şi care pot da toxinfecţii.
Şi alimentele bogate în proteine, cum sunt ouăle şi carnea, au un risc ridicat de alterare.
Când se adaugă şi o igienă precară în timpul preparării lor, riscul de intoxicaţie alimentară creşte vizibil.
„Vara este anotimpul favorit al toxiinfecţiilor alimentare din mai multe motive.
Este cald şi atunci germenii dăunători omului se dezvoltă foarte bine, mai ales că ei preferă o temperatură de 30-40 de grade Celsius.
Şi lipsa normelor de igienă atât în bucătărie, cât şi în timpul călătoriilor poate duce uşor la apariţia toxinfecţiilor alimentare", spune medicul nutriţionist Corina Zugravu.
Mâncarea, la frigider cât este călduţă
Mâncarea gătită care conţine carne, cea cu sos ori cu prăjeală este foarte pretenţioasă pe perioada verii şi poate provoca uşor o intoxicaţie.
Riscul creşte chiar din momentul pregătirii ei. De aceea, nu tăia carnea pe acelaşi tocător sau cu acelaşi cuţit cu care tai legumele.
Spală-te bine pe mâini înainte şi după ce ai tăiat carnea, inclusiv peştele. Şi modul în care sunt păstrate alimentele după preparare este la fel de important.
Păstrează salata cel mult trei ore
"Mâncărurile cu carne, sosurile, cremele pentru prăjituri, ciorbele drese cu ou, salatale care conţin ouă şi preparatele din peşte sunt la fel de pretenţioase pe perioada verii.
Ele trebuie să fie păstrate întotdeauna la rece, până în momentul consumului", spune nutriţionistul Corina Zugravu.
Dacă de obicei lăsăm mâncarea să se răcească pe "marginea aragazului", vara lucrurile sunt diferite.
Când mâncarea este călduţă, vasul trebuie pus la frigider. Consumate din plin pe perioada verii, legumele şi fructele sunt printre cele mai pretenţioase alimente.
Nutriţioniştii recomandă consumarea lor imediat după preparare sau la cel mult trei ore.
Altfel, se pot forma bacterii ce duc la apariţia toxiinfecţiilor alimentare, de tipul celei cu E.coli.
"Cu legumele şi fructele trebuie să avem mai multă grijă vara, indiferent dacă le consumăm proaspete sau sub formă de salate.
Ele trebuie spălate foarte bine înainte de consum. Ideal ar fi să fie trecute printr-o soluţie diluată de săpun, pentru câteva secunde, după care să le clătim cu apă din abundenţă.
Astfel, ne asigurăm că am îndepărtat nu numai microbii, ci şi pesticidele de pe suprafaţa lor", explică medicul nutriţionist Corina Zugravu.
Iată ce mai poţi citi în ,,Click! Sănătate” din august:
- Atenţie la rana pe col uterin!
- Aşa păstrăm leacurile din plante!