Fructele închise la culoare te pot proteja de soare

Ultima actualizare:

    Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Aveţi probleme cu pielea? Dieta vă poate ajuta. Dermatologii britanici au descoperit că pielea poate fi protejată de efectul nociv al razelor ultraviolete consumând fructe de pădure închise la culoare şi legume de culoare verde-închis.

Acestea conţin compuşi de protecţie speciali împotriva razelor UV. “Pigmenţii din aceste fructe şi legume sunt depozitaţi la nivelul pielii. Razele ultraviolete care ating pielea sunt risipite uşor de moleculele din aceste alimente”, a declarat nutriţionista britanică Sam Christie.

Cunoscut ca factorul de protecţie solară pe bază de dietă continuă (CD - SPF), acesta e un factor SPF pe care oamenii de ştiinţă l-au atribuit în premieră dietelor bazate pe natura şi cantitatea pigmenţilor naturali din plante. Unul dintre avantajele acestei abordări este acela că, pe parcursul întregii zile, chiar şi în cele înnorate, când cremele cu protecţie solară nu sunt folosite în mod regulat, este asigurat un nivel de protecţie “de bază” împotriva razelor UV. Alimentele cu cel mai bun nivel de CD - SPF de bază sunt afinele, coacăzele, strugurii negri, smochinele, portocalele, dovleacul, ardeiul gras, varza furajeră şi spanacul.

“Nivelul de protecţie împotriva razelor UV (al fructelor şi legumelor, n.r.) poate fi evaluat într-un mod asemănător cu cel al cremelor cu protecţie solară, de exemplu SPF 10 sau 20; cu cât numărul e mai mare, cu atât este mai mare şi protecţia împotriva efectelor dăunătoare ale razelor UV. Consumul de alimente care protejează pielea de razele UV are efecte pe tot parcursul zilei şi pe toată suprafaţa corpului”, a mai adăugat Sam Christie. Dar pentru a obţine un factor de protecţie solară 10 doar din dietă, ar trebui consumat circa un kilogram de varză furajeră sau de struguri în fiecare zi. 

image
image
image
image
image
image
shutterstock 1772911847 jpg
finlanda jpeg
Sfântul Arhanghel Mihail   icoană de Gabriel Toma Chituc png
Ambulanță AREU Lombardia Foto Captură youtube jpg
DIICOT 3 jpeg
oracolul ana previziuni stirile diminetii cine va fi noul presedinte al romaniei in 2024 824093 jpg