Frunzele de pătrunjel calmează febra
Renumitul fitoterapeut dr. farm. Ovidiu Bojor ne vorbeşte, în ultimul episod al serialului nostru, despre una din cele mai populare legume folosite la gătit: pătrunjelul. Frunzele şi rădăcinile de pătrunjel sunt recunoscute pentru virtuţile lor vindecătoare.
Rădăcinile
* sunt un diuretic important, recomandat în afecţiuni renale, cu deosebire în litiaze;* au un rol tonic-aperitiv, fiind un stimulent general;* prezintă proprietăţi antixeroftalmice, xeroftalmia caracterizându-se prin uscarea conjunctivei şi a corneei, provocată de lipsa vitaminei A şi de insuficienţa secreţiei lacrimale.
Frunzele
* adăugate în preparate culinare, au efect tonic-aperitiv; * ajută la calmarea febrei;* sunt un stimulent antianemic şi antirahitic;* extern, sucul de frunze de pătrunjel combate nevralgiile; antiinflamator, se recomandă în iritaţii ale pielii, înţepături de insecte, ca şi în inflamaţii ale ochilor.