Gastrită sau ulcer, cum le recunoşti?
Gastrita şi ulcerul, două afecţiuni gastro-intestinale frecvent întâlnite, sunt de multe ori confundate între ele. De fapt, bolile prezintă şi caracteristici diferite. Află care sunt acestea din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!
Gastrita şi ulcerul afectează stomacul. În timp ce gastrita este o inflamaţie, ulcerul reprezintă erodarea mucoasei gastrointestinale, fiind însoţit şi de senzaţia de durere localizată, uneori de sângerări - ceea ce înseamnă că, prin comparaţie, este o afecţiune mult mai gravă.
Gastrita, cauzată şi de stres
Se manifestă prin arsuri la stomac, indigestie sau prin senzaţia permanentă de foame, chiar după mesele săţioase. Poate apărea dintr-o mulţime de motive precum cantitatea prea mare de suc gastric secretată în timpul digestiei, de consumul de alcool în exces, de administrarea medicamentelor antiinflamatoare sau din cauza stresului.
De asemenea, alţi factori declanşatori pot fi prezenţa bacteriei Helicobacter pylori, situată în interiorul mucoasei stomacului, refluxul biliar, deficitul de vitamina B12 şi infecţiile.
Netratată, creşte riscul de cancer. Dar, în majoritatea cazurilor, gastrita este o boală care se vindecă repede. Ca tratament, se administrează medicamente care au rol de pansament gastric, şi se exclud din alimentaţie alimentele iritante.
Ulcerul, periculos dacă nu e tratat
La fel ca şi în cazul gastritei, ulcerul se poate declanşa în urma infectării cu bacteria Helicobacter pylori. Alte cauze pot fi reprezentate de administrarea medicamentelor iritante, precum aspirina, ibuprofenul şi diclofenacul, sau a pastilelor destinate tratării osteoartritei.
Simptomele întâlnite în cazul celor care suferă de această afecţiune sunt tulburările digestive, regurgitarea, durerea în zona abdomenului, deasupra ombilicului.
Tratamentul constă în administrarea antibioticelor (dacă boala e cauzată de infecţia cu H. pylori) sau de medicamente cu rol antiacid şi antihistaminice H2. Medicul va recomanda schimbarea regimului alimentar, din care trebuie excluse prăjelile, produsele care provoacă aciditate, dulciurile, grăsimile şi laptele. Netratată, boala poate duce la cancer gastric.