Ghimpele, de ajutor în afecțiunile prostatei
Având proprietăți antiinflamatoare, antiseptice și antibiotice la nivelul căilor urinare, ghimpele poate fi utilizat în tratamentul bolilor prostatei. De asemenea, planta aduce beneficii și pentru rinichi și tiroidă.
Ghimpele (Xanthium spinosum), cunoscut popular și ca holeră, este o plantă cu tulpină ramificată, plină de țepi. O poți recolta din iunie până în octombrie, cu grijă, pentru că țepii intră adânc în piele și sunt dificil de scos.
Folosește mănuși de protecție. Se utilizează în scop terapeutic doar partea aeriană a plantei, mai precis tulpina, care conține compuși valoroși (ulei esenţial, săruri de acizi graşi, calciu şi potasiu, acid cafeic, acid clorogenic, flavonoide, fitosteroli, saponine, taninuri). Tulpina uscată are acțiune diuretică, dizenfectantă, cicatrizantă și antiinflamatoare.
Cura cu ceai, benefică pe termen lung
Remediile pe bază de ghimpe pot ajuta în tratarea bolilor prostatei și a litiazei renale (dacă pietrele nu sunt mai mari decât un bob de piper), a microlitiazei biliare și a hipertiroidiei. De asemenea, spălăturile locale cu infuzie de ghimpe (2 lingurițe de plantă uscată și mărunțită la 1 cană mare cu apă clocotită) tratează hemoroizii.
În caz că nu știai, extractul de ghimpe este o alternativă eficientă a celui de castan, recomandat în tratamentul varicelor. Ruscogenisul, un compus din ghimpe, ajută la menținerea colagenului în pereții vaselor de sânge, îmbunătățind circulația.
Se recomandă o cură cu ceai de ghimpe pe termen lung, de la 6 până la 18 luni, în funcție de afecțiune și de precizările medicului. Ca să prepari acest ceai, pune la fiert 1 cană cu apă, iar când clocotește adaugă 1 lingură de plantă uscată și mai lasă compoziția pe foc mic încă 10 minute. Bei ceaiul cu o jumătate de oră înainte de masă.
Află pe clicksanatate.ro ce leacuri cu ghimpe sunt utile în litiaza renală sau adenom de prostată!