Gutuile, fructele care ţin răcelile în frâu
Ultima actualizare:
Denumite popular “merele de aur”, gutuile reprezintă un adevărat izvor de sănătate pentru organism, graţie vitaminelor şi mineralelor. Fructele vedetă ale sezonului rece îţi asigură un stil de viaţă sănătos şi o dietă echilibrată. Consumate proaspete, gutuile îţi fortifică şi îţi stimulează organismul.
- Răceli, tuse şi răguşeală. În medicina alternativă, gutuia este utilizată pentru proprietăţile sale antiinflamatorii, astringente, analgezice, antispastice, emoliente, digestive, diuretice, expectorante şi tonice. Ceaiul din gutui cu puţin zahăr reprezintă un remediu contra tusei şi răguşelii. Ceaiul din frunze de gutui, în amestec cu flori de tei, e indicat în amigdalite şi răceli.
- Afecţiuni pulmonare. Cea mai importantă proprietate a gutuilor este aceea de fortifiere a organismului. De asemenea, printre beneficiile gutuilor se numără şi faptul că stimulează apetitul şi, din acest motiv, poate fi consumată de persoanele anemice, slăbite, aflate în convalescenţă, de copii şi bătrâni. Fructele, seminţele şi florile de gutui au caracter astringent şi fortifică ficatul şi pancreasul. Gutuia este adjuvant în afecţiunile astm, bronşite, colon iritabil, dureri articulare, eczeme, enterită, enterocolită, faringite, precum şi în caz de hemoragii uterine şi intestinale, hemoroizi, hepatită, hiperaciditate gastrică, hipertensiune arterială, infecţii respiratorii şi insuficientă hepatică.
- Uz intern. Una-două linguriţe de seminţe de gutui se pun la 100 ml apă şi se lasă la fiert până capătă consistenţa unei gelatine. Se ia câte o linguriţă, în caz de bronşite, tuse, hemoptizie, hemoragii uterine. De asemenea, seminţele de gutui opărite sunt un bun pansament gastric, iar fructul mestecat pe îndelete reduce senzaţia de greaţă. Lăsate în apă 6-8 ore, seminţele de gutui sunt un foarte bun laxativ, în special pentru copii. Infuzia preparată din coaja gutuiei este utilizată în tratamentul ulcerului. Infuzia de flori (30 g la 1 litru de apă) sau de frunze (50 g la 1 litru) calmează tusea convulsivă. În combinaţie cu puţină apă de flori de portocal, favorizează somnul. Gemul, dulceaţa şi marmelada din gutui sunt recomandate în afecţiunile inflamatorii ale intestinului. Toate soiurile de gutui au o influenţă favorabilă asupra psihicului, îmbunătăţind starea de spirit. Sucul din gutuie se pregăteşte din fructe bine coapte şi are proprietăţi fortifiante, antiseptice, hemostatice, astringente şi diuretice. Este recomandat anemicilor, cardiacilor, astmaticilor, dar şi în afecţiuni ale căilor respiratorii şi ale tubului digestiv. Se bea în doze de 100 ml de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor, scrie farmaciata.ro.