Hai, noroc! Alcoolul e bun pentru inimă
Asta da veste bună! Cercetătorii norvegieni de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie au descoperit că vinul, berea sau tăria ne întăresc inima şi ne apără de infarct. Asta doar dacă nu exagerăm!
„Alcoolul este viaţa şi viaţa e alcool”, spune cântecul. Iată că adevărul din spatele versurilor a fost recent dezvăluit de echipa de cercetători condusă de profesorul Imre Janszky. Conform testelor realizate pe 500 de voluntari, consumul regulat de alcool (n.r. de trei ori pe săptămână) protejează organismul de boli cardiace şi accidente cardiovasculare.
„Nu contează tipul de băutură consumat atâta timp cât nu este depăşită limita suportată de organism. La unii este suficientă o „doză” de 100 mililitri de whisky, vodcă sau gin cu o concentraţie de alcool de 30-40%, iar la alţii patru beri de un litru jumătate. Unii consumă două pahare de vin roşu cu o concentraţie de alcool de 11-14%. Cam asta înseamnă un consum normal de alcool”, a explicat specialistul.
Janszky a declarat pentru Daily Mail că 33% din cei care consumau aceste cantităţi de alcool de 3 până la 5 ori pe săptămână, nu prezentau şanse să dezvolte afecţiuni cardiace. În timp ce abstinenţii şi respectiv alcoolicii, creşteau riscu producerii unmui infarct cu 28%. „Legătura dintre alcool şi inimă e studiată de mai bine de un secol de universităţi din Europa, SUA şi Australia. Din cauza produselor diversificate, tipului de consum şi diferenţelor genetice nu s-a ajuns la o concluzie finală”, a explicat norvegianul. „În Italia şi Franţa sunt foarte puţini cei care nu consumă alcool. În mod surprinzător... cardiacii sunt un fenomen medical la fel de rar întâlnit”, a explicat Janszky.