Iată care sunt dușmanii pielii voastre: «După soare, săpunul este inamicul numărul 2»

Ultima actualizare:

Să recunoaştem, mulţi români nu sunt prea buni prieteni cu săpunul. Ţara noastră se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de săpun şi pastă de dinţi. Totuşi, sunt unii care exagerează la capitolul igienă. Se spală atât de mult, folosesc produse atât de agresive, încât ajung să-şi distrugă pielea.

  • Săpunul. „Trebuie să fim curaţi, dar nu sterili. Pielea noastră este acoperită cu un film hidrolipidic care face parte din mecanismele noastre de apărare, căci ne protejează de mediul înconjurător. Spălatul excesiv cu săpun nu doar usucă pielea, ci o distruge de-a dreptul, îi elimină acel film hidrolipidic şi o predispune la micoze. Există pacienţi care îşi spală atât de mult mâinile că ajung să le decoloreze, am avut un pacient care avea o parte de tegument alb, atât de mult era spălat”, atrage atenţia dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie. Potrivit specialistului, igiena trebuie să respecte nişte reguli: „mâinile se spală după ce am folosit toaleta, când intrăm în casă şi înainte de a mânca. În rest, este exces şi abuz. Corpul se spală o dată pe zi, a doua oară, dacă dorim, în zonele importante şi cu un produs blând de curăţare. Faţa se spală de maximum două ori pe zi, cu un produs de curăţare special conceput, în funcţie de tipul tenului (acneic, sau uscat, sau cu rozacee). Spălatul în exces este inamicul numărul doi al pielii, după soare”, mai spune medicul.

Amalia Anghel, medic dermatolog
Amalia Anghel, medic dermatolog
  • Soarele este „răul absolut”. Ultravioletele sunt responsabile de multe modificări negative care au loc în piele. Vorbim aici despre destrămarea şi ruperea fibrelor de colagen şi de elastină, de creşterea laxităţii tegumentare, de uscarea şi ridarea pielii. În plus, razele ultraviolete stimulează melanocitele să producă mai mult pigment, ceea ce duce la formarea pistruilor şi a altor pete pigmentare. Sunt două tipuri de radiaţii: UVB-urile sunt responsabile de cancerele de piele, de epitelioame şi leziuni pigmentare, iar UVA-urile îmbătrânesc pielea, care se îngroaşă, se usucă, se ridează. O piele expusă la soare îmbătrâneşte prematur, se pigmentează, aluniţele apar mai repede”, spune dr. Amalia Anghel.

  • Solarul este cea de-a treia greşeală. Potrivit medicului, este o invenţie periculoasă şi “cea mai mare tragedie de pe faţa pământului”. Asta din cauză că are o cantitate de ultraviolete extrem de mare şi o doză de eritem imensă. „Gândeşte-te că stai 5 minute la solar şi pleci roşie ca racul, ceea ce nu se întâmplă niciodată la o expunere de 5 minute la soare. Acolo este o bubuială de ultraviolete şi, conform studiilor, creşte extraordinar de mult incidenţa cancerelor de piele”.
  • Lipsa îngrijirii de zi cu zi. Îmbătrânirea pielii este programată genetic. Totuşi, procesul poate fi accelerat sau încetinit în funcţie de stilul nostru de viaţă. Fumatul, consumul de alcool, expunerea la soare, poluarea, stresul, dar şi folosirea cosmeticelor de proastă calitate, care nu ni se potrivesc sau culcatul cu machiajul pe faţă, toate acestea fragilizează pielea şi predispun la apariţia ridurilor.

  • Când cosmeticele pot deveni periculoase. Folosirea de cosmetice expirate sau testarea lor în magazine, după zeci de alte persoane, pot da alergii de contact, eczeme, dermatite, conjunctivite sau herpes. Poţi, eventual, să testezi pe mână sau să-i ceri vânzătoarei să cureţe cu un şerveţel partea produsului care ar intra în contact cu pielea ta. De asemenea, machiajul excesiv la plajă poate declanşa reacţii alergice. Fardurile, cremele şi parfumurile conţin produse fotosensibilizante sau fotoalergice, pot da mâncărimi, iritaţii, pot astupa pielea şi duce la apariţia coşurilor. E bine să le eviţi la malul mării şi să foloseşti doar o cremă colorată cu factor de protecţie.
  • Greşeli care îţi strică pielea gâtului. Toate femeile au grijă de tenul lor, folosesc creme peste creme, măşti, merg la tratamente de înfrumuseţare, toate acestea pentru a întârzia apariţia ridurilor. Însă foarte puţine au grijă şi de pielea gâtului. Aceasta este fină, sensibilă şi îţi trădează adevărata vârstă. Foloseşte şi pentru gât cremă hidratantă seara şi cremă cu factor de protecţie ziua, demachiază-te, evită să te dai cu prea mult parfum, pentru că usucă excesiv pielea şi o face sensibilă la soare. Mai bine aplici parfum între sâni, după urechi şi la încheieturile mâinilor.
  • Alimentaţia. Şi hidratarea şi alimentaţia influenţează calitatea pielii. E bine să bem multe lichide, să consumăm legume şi fructe bogate în vitamine, minerale, antioxidanţi, care stimulează eliminarea toxinelor, precum şi acizi graşi Omega 3 şi 6, pe care îi găseşti în uleiul de măsline, în nuci, carne de peşte. Alte alimente trebuie evitate:

Ciocolata şi cafeaua – trebuie consumate cu moderaţie deoarece contribuie la îngrăşarea tenului şi la apariţia coşurilor;

Alcoolul –  duce la o deshidratare a pielii, la îmbătrânirea ei prematură, dându-i un aspect flasc;

Mâncarea de la fast-food – e bogată în grăsimi, aditivi şi coloranţi, substanţe ce încarcă în mod negativ tenul;

Sarea în exces duce la acumularea apei la nivelul ţesuturilor, ducând la pierderea elasticităţii pielii.

image
image
image
image
image
image
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net