În cât timp te infectezi cu SARS-CoV-2, în funcție de masca purtată

Ultima actualizare:

La începutul pandemiei nu știam prea multe despre virus. În prevenție, accentul se punea pe spălarea mâinilor și purtarea mănușilor. Abia mai târziu s-a descoperit că inhalarea aerosolilor este principala metodă de infectare. Astfel, purtarea măștii a devenit metoda principală de protecție (alături de vaccinare). Însă nu orice fel de mască.

Dacă toată lumea poartă măști chirurgicale, iar printre voi e un bolnav, vă infectați într-o oră
Dacă toată lumea poartă măști chirurgicale, iar printre voi e un bolnav, vă infectați într-o oră

Un studiu al Universității din Minnesota a analizat cât timp îi ia unei persoane să se infecteze cu SARS-CoV-2, după contactul cu un bolnav într-un spațiu închis, în funcție de tipul de mască pe care îl poartă fiecare și de timpul de expunere.

Te infectezi în 20 de minute dacă porți doar o mască de pânză

De exemplu, dacă niciunul nu poartă mască, te infectezi în 15 minute. Dacă tu porți o mască simplă de pânză, iar persoana infectată nu poartă deloc, te contaminezi în 20 de minute. Dacă porți mască simplă chirurgicală te infectezi în 30 de minute, iar dacă porți corect o mască N95 în două ore și jumătate de contact direct. Riscul de infectare scade mult dacă persoana infectată poartă, la rândul ei, mască. În cazul în care are doar una de pânză, te infectează în 26 de minute (dacă și a ta e de pânză), în 40 de minute (dacă tu ai una chirurgicală) sau în 3,3 ore (dacă porți corect una N95.

Foto: Hotnews
Foto: Hotnews

Când bolnavul are o mască bună, dar nu o poartă corect și în continuare împrăștie aerosoli, te poate infecta în 1,7 ore (când poți mască de pânză), în 2,5 ore (dacă ai mască simplă chirurgicală) sau în 6,25 ore (dacă nici tu nu porți corect masca N95).

„Dovezile sunt clare că majoritatea măștilor chirurgicale și cele din material textil oferă o protecție limitată. Nici distanțarea, nici ridicarea de bariere între oameni nu sunt eficiente în fața aerosolilor. Aceștia sunt particule extrem de mici ce plutesc în aer cu orele. Concentrația lor variază în funcție de numărul oamenilor din încăpere și de cât de aerisit/ventilat e respectivul spațiu”, au explicat cercetătorii, potrivit CIDRAP (Center for Infectious Disease Research and Policy).

image
image
image
image
image
image
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net