Îndulcitorii artificiali, între beneficii și riscuri
Unele persoane folosesc îndulcitorii artificiali pentru că nu conțin calorii și pentru a elimina zahărul din alimentație. Totuși, acești înlocuitori ai zahărului sunt subiectul unor controverse.
Îndulcitorii artificiali se găsesc din plin în sucuri şi în unele alimente, în special în dulciuri. Cei mai cunoscuți îndulcitori sunt aspartamul, zaharina şi sucroza. Aceste substanţe de sinteză pot fi folosite cu încredere de către diabetici, deoarece nu cresc nivelul de zahăr din sânge.
Multe persoane înlocuiesc zahărul cu îndulcitori artificiali pentru că vor să slăbească, însă oamenii de știință israelieni de la Institutul de Știință Weizmann susţin că aceștia favorizează obezitatea, pentru că organismul nu mai are capacitatea de a controla apetitul. Astfel, corpul cere mai multă hrană decât are nevoie, ceea ce înseamnă că mănânci mai mult, deci te îngrași.
Aspartamul, de 200 de ori mai dulce decât zahărul
Unul dintre cei mai utilizați îndulcitori artificiali, aspartmul, este o combinație între 2 aminoacizi, fenialanina și acidul aspartic, fiind de 200 de ori mai dulce ca zahărul.
Descoperă pe clicksanatate.ro care sunt riscurile consumului de îndulcitori