INTERVIU Dr. Andreea Tohănean, medic neurolog: „Riscul ca tinerii să sufere un AVC a crescut îngrijorător în ultimii ani“

Ultima actualizare:

    Andreea Tohănean, medic neurolog
Andreea Tohănean, medic neurolog

Dr. Andreea Tohănean, medic neurolog în cadrul Spitalului Clinic Sanador, vorbeşte despre principalii factori de risc care pot declanşa un accident vascular cerebral (AVC) şi avertizează că numărul cazurilor înregistrate în rândul tinerilor este pe o pantă ascendent.

România este pe locul doi în Europa la rata mortalităţii şi a dizabilităţilor provocate de accidente vasculare cerebrale. În 2019, statisticile arătau că, anual, în ţara noastră se înregistrează 61.500 de AVC-uri, cele mai multe dintre ele, respectiv 55.000, fiind accidente ischemice. Dr. Andreea Tohănean, medic specialist în neurologie la Sanador, explică de ce este vital să învăţăm să recunoaştem primele semne ale unui AVC şi care sunt acestea, cum putem ţine sub control factorii declanşatori, ce tratamente avem la dispoziţie, dar şi cum ni se schimbă viaţa după un astfel de accident. De asemenea, medicul atrage atenţia că, deşi este privită mai mult ca o boală a vârstei a treia, în ultimii ani ea afectează din ce în ce mai mulţi tineri, iar printre principalele cauze sunt stilul de viaţă dezordonat, afecţiunile congenitale, consumul de droguri şi fumatul. 

„Weekend Adevărul“: Pentru început, să explicăm ce se întâmplă concret la nivelul creierului în timpul unui accident vascular cerebral.

Dr. Andreea Tohănean: Accidentul vascular cerebral presupune reducerea sau întreruperea fluxului de sânge într-o anumită regiune a creierului. Acest lucru înseamnă că ţesutul cerebral este afectat, ceea ce se traduce prin diferite deficite neurologice, în funcţie de localizarea acestuia. Aceste deficite se referă fie la slăbiciunea unui membru, fie la senzaţia de amorţeală, la tulburări de vedere sau de vorbire. Există foarte multe tipuri de manifestări.

De câte tipuri sunt accidentele vasculare cerebrale?

Ele pot fi de două tipuri. Cel mai frecvent este accidentul vascular cerebral ischemic, în care un vas responsabil de circulaţia cerebrală se înfundă prin formarea unui cheag de sânge. Mai avem şi accidentul vascular hemoragic, caz în care vasul de sânge se rupe. Accidentele cerebrale pot avea forme uşoare, cu manifestări minore, dar şi forme grave, care lasă sechele, şi, în unele cazuri, pot cauza decesul.   

Citeşte continuarea pe adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net