Kiwi îţi protejează dinţii de CARII
Periuţa, pasta, aţa dentară şi apa de gură sunt aliaţii noştri în lupta cu bacteriile provocatoare de carii. Ce facem când nu avem aceste instrumente la îndemână? Specialiştii au descoperit că există unele alimente care au efecte benefice asupra sănătăţii dentare. Iată care sunt acestea.
Ţelina curăţă limba
Această legumă protejează dintele în două feluri: prin mestecare din când în când neutralizează bacteriile care produc carii, dar ajută şi la curăţarea gingiilor şi a limbii prin folosirea ei în amestec cu unele alimente mai abrazive.
Brânza reface smalţul dinţilor
S-a dovedit că nivelul scăzut de carbohidraţi şi conţinutul ridicat de calciu şi fosfat al brânzei ajută la menţinerea pH-ului gurii şi previne
îmbolnăvirea gingiilor, refăcând totodată şi smalţul dinţilor.
Kiwi previne cariile
Un singur fruct de kiwi conţine mai mult de 100% din necesarul zilnic de vitamina C, foarte importantă în prevenţia cariilor.
Dacă organismul nu primeşte cantitatea necesară din această vitamină, nivelul colagenului din gingii poate scădea, iar acestea vor deveni fragile şi vulnerabile la bacteriile ce provoacă diverse boli ale lor.
Ceapa distruge bacteriile
Această legumă conţine componente antibacteriene care îşi îndeplinesc mai bine rolul dacă este consumată crudă, în special seara.
În ceea ce priveşte mirosul ce caracterizează ceapa, acesta poate fi înlăturat prin mestecarea unui fir de pătrunjel.
Apa menţine gingiile sănătoase
Consumul de apă în cantităţile recomandate menţine gingiile hidratate şi ajută la stimularea salivei, care are rol în apărarea împotriva cariilor dentare şi a plăcii bacteriene.
Dacă nu aveţi timp să beţi doi litri de apă pe zi, aveţi grijă să vă clătiţi din când în când gura cu apă pentru a vă hidrata gingiile.
«Un măr după masă curăţă gura»
Putem vorbi despre două acţiuni ale alimentelor asupra dentiţiei: una directă, prin acţiunea exterioară a bacteriilor pe suprafaţa dinţilor, şi una indirectă, prin dezechilibrele create în organism, datorită unei alimentaţii incorecte, bogată în alimente de tipul zahărului rafinat, carbohidraţi procesaţi, făină albă etc, secătuind organismul de minerale şi vitamine prin metabolism.
Dr. Christian Marmandiu, stomatolog Swiss Ecodent Clinic, Bucureşti
Dulciurile sunt alimentele cele mai cariogene, dar totodată oferă şi energie organismului şi tocmai din această cauză nu pot fi înlocuite. Pot fi consumate în timpul meselor principale, iar între mese se pot consuma fructe şi legume proaspete.
Unele alimente considerate „inofensive" pentru dinţi precum strugurii, bananele favorizează apariţia plăcii dentare care în timp duce la caria dentară.
În schimb, ciocolata, aparent nocivă pentru dinţi, folosită în cantităţi moderate, poate avea un efect protectiv. Consumul unui măr după masă, curăţă gura şi ajută la digestie, însă spălatul dinţilor nu poate fi înlocuit. Asiguraţi în alimentaţia zilnică un aport corespunzător de fosfor, vitamine şi minerale, care pot fi găsite în mere, morcovi, citrice.