La ce vârstă este indicat să-i cumperi copilului un telefon mobil

Ultima actualizare:

    Unul din zece copii români intră în posesia unui telefon cu Android între 6 şi 9 aniFoto Shutterstock
Unul din zece copii români intră în posesia unui telefon cu Android între 6 şi 9 aniFoto Shutterstock

Telefonul mobil a devenit un obiect banal pe care părinţii au tendinţa să-l ofere copiilor de la vârste din ce în ce mai fragede. În România, unul din zece puşti cu vârsta de şase ani primeşte un telefon cu Android, însă psihologii avertizează asupra riscurilor pe care le implică o astfel de decizie.

Pentru copilul care merge la şcoală, telefonul mobil este deja considerat o necesitate de părintele care doreşte să ştie în permanenţă ce face micuţul său. Însă dincolo de această dorinţă de a deţine controlul, adulţii ajung să le ofere copiilor acces la noile tehnologii de la vârste din ce în ce mai mici, uneori chiar şi de la doi ani. Specialişti în futorologie, demografi şi sociologi au luat parte anul acesta la o conferinţă TEDx din SUA, în cadrul unor discuţii organizate la nivel mondial de organizaţia nonprofit devotată "Ideilor care merită a fi răspândite" (Ideas Worth Spreading-n.r.). Futurologul şi demaograful american Mark McCrindle a vorbit cu acest prilej de proiectul de amploare demarat pentru a stabili un termen definitoriu pentru generaţia născută după 2010, respectiv generaţia Alpha.

În cadrul seminarului s-a pus problema dacă adulţii nu ar trebui să-şi schimbe perspectiva asupra timpului pe care copiii din ziua de azi îl dedică noilor tehnologii şi asupra modului în care se raportează la ele, tocmai pentru că aparţin unei lumi în care reperele sunt altele. Din punct de vedere al psihologului Ionuţ Ghiugan, telefonul este un instrument util şi indispensabil vieţii moderne şi tehnologia este cheia progresului şi dezvoltării fiinţei umane, cu o singură condiţie esenţială: să fie utilizată responsabil. “Copilul prin definiţie nu are această calitate, a responsabilităţii, el aflându-se în plin proces de formare şi dezvoltare la nivel biologic, dar şi psiho-social. Prin urmare, cu cât vârsta copilului este mai mică, cu atât capacitatea sa de a anticipa consecinţa comportamentului său este mai redusă, iar accesul la tehnologie poate avea urmări negative, atât în plan imediat cât şi în perspectivă”, declară Ghiugan pentru adevărul.ro. Articolul complet îl găseşti în acest link.

Ionuţ Ghiugan, psiholog
Ionuţ Ghiugan, psiholog

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net