La sfârşit de vară, faceţi "inventarul" aluniţelor şi petelor
A mai trecut o vară fierbinte care şi-a lăsat, ca amintire de neuitat pe pielea noastră, câteva aluniţe şi pete solare. În plus la cele deja existente. Soarele e foarte bun la a stimula apariţia acestor mici probleme. Medicul dermatolog Viviana Iordache îţi spune ce măsuri să iei acum şi când e cazul să te îngrijorezi.
După ce toată vara ai zburdat prin soare şi te-ai prăjit bine la mare sau la piscină, acum e timpul să evaluezi pagubele. Dezbracă-te, uită-te în oglindă şi vezi ce s-a schimbat pe pielea ta. Câte aluniţe au apărut în plus, cum şi dacă s-au modificat cele deja existente. „Este normal ca numărul aluniţelor să crească odată cu vârsta, iar dezavantajul este, în primă fază, doar unul estetic. Ar trebui să ne îngrijorăm dacă aluniţele (fie cele ieşite în exterior, fie la nivelul pielii) sunt închise la culoare, maro intens spre negru. Acestea sunt cele mai periculoase şi trebuie urmărite atent. Dacă îşi schimbă culoarea, mărimea sau forma, trebuie să mergi urgent la medic”, te sfătuieşte specialistul.
Aluniţele pot creşte inofensiv, şi atunci nu e nicio problemă, sau agresiv, caz în care forma nu e rotundă, nici culoarea nu e uniformă. Dacă nu iei măsuri, să vezi ce se întâmplă cu ele, se pot transforma în cancer de piele, unde evoluţia e extrem de rapidă, iar rata de mortalitate de 100%. „Aluniţele au mai multe stadii. Dacă e doar una urâtă, mergi la medic o dată pe an. Dacă îşi schimbă forma, mergi o dată la trei luni, unde vei decide dacă să o scoţi sau nu. Cea mai bună metodă de a scoate aluniţa e pe cale chirurgicală”, mai spune Viviana Iordache.
Câte aluniţe ai pe piele e stabilit genetic. Soarele nu e responsabil de apariţia „mai multor” aluniţe pentru că numărul lor e stabilit genetic. Tot ce face el este să accelereze apariţia lor. „Dacă în gena ta e programat să ai 100 de aluniţe, le vei avea până la bătrâneţe, fie că stai, fie că nu stai la soare. Dacă te expui la soare, apar mai repede. Contează şi cum te bronzezi, dacă ai folosit cremă cu factor de protecţie, dacă te-ai ars foarte rău, dacă ai avut sau nu o dietă adecvată”.
De ce bunicii noştri nu erau aşa sensibili la soare. Noi, românii, care avem fototip 3, ar trebui să stăm la soare circa 40 de zile pe an. Veţi spune, probabil, că bunicii noştri ieşeau la săpat pe câmp jumătate de an, de dimineaţa până seara, şi nu aveau nimic. Specialiştii atrag atenţia că atunci poluarea nu era aşa mare, stratul de ozon nu era atât de subţiat, nici exploziile solare atât de violente.
Petele maronii pot fi scoase doar cu laser
Nu confunda aluniţele cu petele maronii apărute exclusiv de la soare. Sunt ca nişte pistrui mai urâţi, închişi la culoare, numite keratoze solare. Apar pe umeri, faţă şi spate şi pot fi scoase cu laser. Alte pete apar la nivelul feţei, pe pomeţi, frunte şi mustaţă. Sunt mai mari şi se cheamă melasmă. „Nici aici nu există o hartă genetică, pot apărea oricât de multe, la soare. Se accentuează la lumină, vara, şi se mai deschid iarna. Pot fi prevenite dacă foloseşti creme cu factor de protecţie, atunci când stai la soare, şi creme dermato-cosmetice cu efect de albire, care inhibă pigmentul. Dar odată apărute, se mai pot scoate doar cu laser. Soarele poate mări sau înmulţi aceste pete”, explică medicul Viviana Iordache.
Tratamente naturiste, acasă
O bună metodă de a preveni apariţia petelor maronii e prin dietă. Cu 2-3 săptămâni înainte de expunerea la soare e bine să mănânci morcovi şi afine bogate în beta-caroten, care hrănesc celulele ce produc melanină. Pentru hidratarea pielii, mănâncă peşte gras, seminţe şi nuci bogate în Omega-3, iar după fiecare duş aplică-ţi pe piele creme hidratante. În această toamnă, după expunerea la soare, e bine să-ţi revigorezi pielea cu măşti hidratante şi/sau de albire. Una dintre ele ar fi cu albuş de ou amestecat cu o lingură de mălai grişat şi una de zeamă de lămâie. Sau lămâie şi miere. Lămâia are antioxidanţi şi acid care mai exfoliază straturi invizibile din piele, ajutând la albirea ei. Nu se foloseşte vara deoarece creşte sensibilitatea la lumină şi rişti să te pătezi şi mai rău.