Leacuri din bătrâni pentru durerile de urechi

11 noiembrie 2016
article img
Mai citeşte în „Click! pentru femei“: Cum previi ateroscleroza. Îngrijire de iarnă pentru piele şi păr

Sunt frecvente la copii, dar şi adulţii pot suferi de pe urma lor. Uneori, infecţiile urechilor se vindecă de la sine, alteori este necesar antibiotic. Sunt şi situaţii când remediile naturiste pot fi o alternativă eficientă de tratament. Descoperă care sunt acestea în noul număr al revistei „Click! pentru femei“.

Durerile de urechi sunt provocate de bacterii, virusuri, fungi, alergii sezoniere sau apar din cauza unor infecţii ale căilor respiratorii superioare. Uneori, pot fi cauzate şi de umezeala rămasă în urechea internă. Se mai poate întâmpla să fie de vină excesul de cerumen (ceara din urechi), schimbările frecvente de presiune atmosferică şi expunerea la substanţe chimice iritante, cum sunt vopselurile de păr şi clorul din piscine.

Uleiurile 

Fitoterapeuţii recomandă uleiul de usturoi, care combate microbii şi reduce inflamaţia. Câteva picături din acest ulei te ajută să scapi de disconfort şi mâncărime. Dacă urechea externă este iritată, încearcă să faci un masaj uşor cu ulei de levănţică. De ajutor sunt şi băile de aburi cu ulei de eucalipt, care reduc presiunea internă din conductul auditiv. 

Foile de varză 

Un remediu din bătrâni este cel pe bază de comprese cu varză simplă sau în combinaţie cu ceapă. Trebuie să aplici frunze de varză direct pe urechea cu probleme, apoi să acoperi cu tifon. Mai poţi să pui foi de varză pe ureche, apoi o compresă cu ceapă tocată peste şi să ţii câteva zeci de minute până scade durerea. Ambele legume conţin substanţe care „trag“ puroiul.  

Tinctura de propolis

Dacă durerile sunt cauzate de inflamaţia urechii, foloseşte tinctură de propolis. Îmbibă o bucată de tifon steril în tinctură şi las-o în urechi pe timpul nopţii. Poţi administra tinctura şi intern, până la 20 de picături pe zi, pentru ca inflamaţia să se vindece mai repede. De ajutor este şi uleiul de propolis (2-3 picături), încălzit uşor şi picurat în urechea care doare. Acesta are efect antibiotic şi poate să distrugă microbii.