Legătura dintre afecţiunile gingivale şi diabetul zaharat. Simptome şi tratament

Ultima actualizare:

Diabetul este o afecţiune în care glicemia creşte foarte mult din cauza producţiei insuficiente de insulină, hormon pancreatic, cu rolul de a menţine un echilibru al nivelului de glucoză în sânge. Prezenţa infecţiilor, incluzând parodontopatiile, pot intensifica simptomele şi pot genera un control mai dificil al glicemiei.

Pacientul cu diabet prezintă o rezistenţă mai scăzută la infecţii, o vindecare încetinită şi multiple complicaţii sistemice. Astfel, controlul infecţiilor orale este deosebit de important în cazul pacienţilor cu diabet, deoarece infecţiile dentare pot înrăutăţi evoluţia şi răspunsul la tratament al diabetului.

„Boala parodontală este cauzată de placă microbiană dentară şi favorizată de tartrul dentar, carii netratate, edentaţii, obiceiuri vicioase, restaurări protetice neadaptate, ocluzie dezechilibrată şi factori generali afecţiuni sistemice, medicamente. Leziunea predominantă este de tip inflamator cronic, însoţită uneori de leziuni distrofice sau proliferative, cu evoluţie progresivă, fără tendinţă de vindecare spontană”, explică Ada Epistatu, doctor în estetica dentară şi competenţă în implantologie.

Ce simptome prezintă pacienţii cu diabet

Mecanismele principale prin care diabetul acţionează aspura gingiei sunt: dereglarea metabolismului şi acumularea de compuşi intermediari cu acţiune toxică, prin acidoza tisulară şi creşterea trigliceridelor, conducând la modificări vasculare cu apariţia fragilităţii capilare. La examenul clinic, pacientul care suferă de diabet prezintă hiperplazie gingivală generalizată, polipi gingivali, culoare roşu-cărămiziu, roşu – violaceu a gingiei, frecvente ulceraţii, sângerări la atingere, consistenţă moale a papilelor, edem inflamator.

Menţinerea unei igiene orale optime este obligatorie pentru pacientul cu diabet, prin care se reduce incidenţa bolii parodontale, ca şi alte infecţii posibile. Metodele de igienizare profesională, în cabinetul stomatologic, detartrajul, periajul dentar profesional, air-flow-ul, pot preveni apariţia suferinţelor parodontale. Amploarea intervenţiilor stomatologice trebuie să ţină seama de viteza de vindecare, ca şi de reducerea stresului. Se recomandă şi fluorizări locale, profesionale, pentru a preveni xerostomia (gura uscată), adaugă dr. Cristina Berechet, specialist parodontolog.

Tratamentele pentru diabetici

Pacientul cu diabet corect controlat, cu nivel normal al glicemiei şi fără complicaţii generale asociate poate beneficia de orice fel de tratament stomatologic. În cazul unui pacient cu diabet şi complicaţii generale asociate planul de tratament stomatologic trebuie adaptat şi individualizat.

Pacienţii cu diabet instabil sau cei care necesită cantităţi mari de insulină prezintă un risc crescut de infecţie postchirurgicală. Medicul dentist va coopera cu medicul diabetolog pentru a controla eficient evoluţia infecţiilor orale.

Tratamentul parodontopatiei la pacientul cu diabet zaharat prezintă două direcţii principale: preventiv (se realizează prin măsuri de igienă oro-dentară) şi curativ (urmareşte eliminarea factorilor cauzali şi a celor favorizanţi).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net