Leguma-minune care te apără de bolile de inimă. E sănătate curată

Datorită valorilor nutriţionale generoase şi ale prezenţei din abundenţă a vitaminelor şi mineralelor, gulia poate reprezenta un aliat de încredere în ameliorarea mai multor simptome.

image

Gulia e bogată în vitaminele A, C şi K, precum şi în vitamine din complexul B. Ea conţine, de asemenea, cupru, mangan, fier, potasiu, fibre alimentare şi calciu, este bogată în compuşi antioxidanţi, precum fitochimicale.

Efecte antidiabetice şi antiinflamatoare

Studiile au arătat că, datorită conţinutului mare de antioxidanţi, gulia este un aliat puternic în lupta contra inflamaţiei şi diabetului. Gulia roşie conţine aproape dublul cantităţii de antioxidanţi fenolici şi prezintă efecte puternice antidiabetice şi antiinflamatoare.

Susţine un intestin sănătos

Gulia e o ­sursă bună de fibre solubile şi insolubile. Pe de o ­parte, fibrele solubile ajută la menţinerea nivelului sănătos al zahărului din sânge şi al colesterolului.

Pe de altă parte, fibrele insolubile nu sunt descompuse în intestin, contribuind la adăugarea de volum a scaunului. În plus, fibrele sunt principala sursă de combustibil a bacteriilor intestinale sănătoase, cum ar fi Bifidobacteria şi Lactobacili.

Aceste bacterii produc acizi graşi cu lanţ scurt, care hrănesc celulele intestinului şi pot proteja împotriva bolilor de inimă şi a obezităţii.

Reduce riscul de boli de inimă

Aportul ridicat de glucozinolat este legat de un risc mai scăzut de boli de inimă datorită capacităţii acestui compus de a lărgi vasele de sânge şi de a reduce inflamaţia.

Mai mult, izotiocianaţii au proprietăţi antioxidante care pot preveni acumularea plăcii în artere.

Un studiu pe termen lung a constatat că consumul unei diete bogate în legume crucifere a fost asociat cu un risc cu 13% mai mic de deces din cauza bolilor de inimă pentru fiecare creştere cu 10 grame a aportului de fibre pe zi.

În plus, gulia mov este bogată în antociani, ceea ce poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale şi a riscului de accident vascular cerebral.

Întăreşte sistemul imunitar

Această legumă este bogată în vitamina B6, care are un rol important în metabolismul proteinelor, dezvoltarea globulelor roşii şi a sistemului imunitar.

Vitamina B6 este implicată în producerea de celule albe din sânge şi de celule T, care sunt tipuri de celule care luptă cu substanţele străine şi sunt cheia unui sistem imunitar sănătos. Deficienţa acestui nutrient este legată de un sistem imunitar slăbit.

Poate preveni anemia

În afară de potasiu, gulia conţine fier. Nivelurile semnificative de fier găsite în gulie merg mână în mână cu conţinutul de potasiu; fierul ajută la creşterea globulelor roşii din organism, care sunt esenţiale pentru prevenirea anemiei (deficienţa de fier).

Această deficienţă se caracterizează prin slăbiciune, oboseală, dureri de cap, tulburări digestive, dezorientare.

Calciul care se întâlneşte în gulie poate ajuta, de asemenea, la îmbunătăţirea absorbţiei fierului de către organism, astfel încât gulia e un stimulent complet atât pentru sistemul imunitar, cât şi pentru sistemul cardiovascular, scrie doc.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oua vopsite de paste jpeg
pompieri smurd jpg
Destinațiile spectaculoase, foto Shutterstock jpg
Kate Middleton în negru  foto   Profimedia jpg
titanic adobestock jpg
image png
Vladimir Putin FOTO Getty Images
Torino, Italia, foto Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net