Lipsa unor dinţi e boală ereditară. Iată cum se tratează

Ultima actualizare:

    Lipsa dinţilor se rezolvă la stomatolog, cu implant
Lipsa dinţilor se rezolvă la stomatolog, cu implant

Imaginează-ţi că de mâine nu mai poţi zâmbi, darmite să râzi în hohote la glumele prietenilor tăi… Nu prea poţi nu-i aşa? Dar dacă ţi-ar bate vîntul prin gură într-un mod foarte vizibil? Află că sunt oameni care se nasc fără să aibă toţi dinţii.

Dr. Ionut Leahu, medic dentist, competență Implantologie Orală, spune că anodonţia este o boală congenitală caracterizată prin absenţa unui dinte, a mai multor dinţi (anodonție parțială) sau a tuturor dinţilor (anodonţie totală).Studiile efectuate de-a lungul anilor de către Oral Healthcare Foundation demonstrează că sunt cazuri în care această afecţiune este prezentă la mai multi membri ai aceleaşi familii, chiar și la generaţii distanță, fapt ce a dus la concluzia că poate fi ereditară. Anodonția mai poate fi cauzată și de o serie de factori externi, care perturbă dezvoltarea corectă a dinților, precum: extracții prin manevre brutale, traumatisme, tumori ale maxilarelor care, prin invazie, pot distruge mugurii dentari sau iradierile loco-regionale în primii ani de viață.

Atenţie sporită pentru femeile însărcinateO altă cauză a apariției  acestei boli o poate reprezenta comportamentul mamei în timpul sarcinii, contractarea unor boli contagioase (precum rubeolă, scarlatină), consumul exagerat de tutun şi alcool, lipsa de vitamine şi minerale, consumul de medicamente sau o naştere cu traumatisme provocate de forceps. 

Cum se tratează

Anodonția este întâlnită atât la dinții temporari, cât și la cei permanenți. "Cel mai frecvent absent este incisivul lateral superior, urmat apoi de molarii inferiori și superiori, premolarii mandibulari, până la incisivul central superior”, spune dr. Leahu.Boala se manifestă sub trei forme. Poate afecta un singur dinte, situație în care e nevoie să aplici o punte dentară sau să faci implant în zona dintelui absent. Când este vorba de lipsa mai multor dinți, ”această situație nu permite realizarea unei punți dentare, ci protezare fie pe bază de croșete, fie pe schelet, sau mult mai eficientă, protezarea pe implanturi”, adaugă specialistul în Implantologie. Cea din urmă formă de anodonție, cea mai gravă și cu posibilități de tratament reduse este  anodonția totală. În cazul acesta, există doar două posibilități de rezolvare a problemei:  prima, protezarea acrilică totală (neagreată de pacienți din cauza lipsei stabilității), iar cea de-a doua, implanturile dentare", mai spune specialistul.  

Dacă alegi să rămâi ştirb şi nu umpli cu ceva golul, rişti ca ceilalţi dinţi de alături să migreze, să ai dureri musculare, rigiditate facială, dureri articulare sau migrene

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net