Lucruri pe care trebuie să le știi înaintea unei anestezii

Ultima actualizare:

    Dr. Ovidiu Cristian Jeder, medic primar ATI
Dr. Ovidiu Cristian Jeder, medic primar ATI

Urmează să ai o intervenție chirurgicală care necesită anestezie? Pregătește-te din timp! Mai exact, cu câteva zile sau chiar câteva săptămâni înainte mergi la medicul anestezist pentru o consultație. Acesta îți va analiza istoricul medical și îți va spune cum să-ți corectezi stilul de viață înainte de operație.

Până nu de mult, pacientul obișnuia să ia primul contact cu anestezistul abia în ziua operației. În ultimii ani, a apărut un nou concept: „consultul preanestezic”. Presupune o întâlnire cu medicul anestezist cu câteva zile, poate chiar săptămâni, înaintea unei intervenții chirurgicale planificate, pentru o discuție care să explice necunoscutele și să reducă riscurile. Pacientul va afla pașii procedurii, la ce ar trebui să se aștepte pe parcursul anesteziei și după ce îi trece efectul, dar și ce riscuri particulare există în cazul său.

Consultul preanestezic, extrem de important

„Acest consult preanestezic constă într-o întâlnire între medicul anestezist și pacientul care urmează să fie operat și are mai multe părți. Mai întâi, pacientul face cunoștință cu anestezistul care va încerca cu ajutorul unor chestionare să afle istoricul său medical. Fiecare pacient poate avea diferite boli asociate care trebuie corect optimizate înaintea unei intervenții chirurgicale în vederea scăderii riscurilor. Apoi, există o evaluare clinică generală și specifică anestezică a acelui pacient și a tabloului de laborator pentru a vedea ce se poate corecta până la intervenția chirurgicală. Ulterior are loc expunerea tehnicii anestezice care este o tehnică specială și ea se adresează individualizat pacientului și, nu în ultimul rând, semnarea consimțămintelor informate atât pentru actul anestezic în sine, cât și acte adiționale pentru procedurile specifice fiecărei interveții chirurgicale: montarea de catetere arteriale, venoase, tehnici invazive de monitorizare, etc. Pacientul primește la final fișe de informare în vederea pregătirii preoperatorii. Dacă există o pregătire preoperatorie optimă, atunci și iesirea din terapie intensivă postoperatorie va fi, cel mai probabil, fără complicații majore”, explică dr. Ovidiu Cristian Jeder, medic primar ATI în cadrul spitalului Onco Card Brașov.

Fumătorii ar trebui să renunțe la fumat

Pregătirea dinaintea operației, cea discutată în amănunt cu medicul anestezist, este extrem de complexă și îl ajută pe pacient să scadă cât se poate de mult riscul apariției unor complicații în sala de operații. Dacă este fumător, ar trebui să se lase, dacă este obez, ar trebui să piardă din greutate, dacă urmează un tratament cu medicamente ar trebui să îl adapteze. „Renunțarea la fumat e foarte importantă, dacă nu este o operație urgentă și avem timp, protocoalele spun că 4 săptămâni ar fi o perioadă suficientă să renunțăm la fumat pentru a scădea riscul de complicații pulmonare. Scăderea în greutate contează și ea fiindcă și obezitatea poate duce la apariția complicațiilor. La fel, controlul diabetului, hipertensiunii arteriale sau a altor boli asociate. Foarte important este ca pacientul să respecte ce îi recomandă medicul anestezist ca schemă de terapie înainte de intervenția chirurgicală fiindcă anumite medicamente trebuie administrate înainte de actul anestezic, pe când altele sunt contraindicate. De exemplu, unele medicamente trebuie oprite sau înlocuite pentru evitarea sângerărilor intra și postoperatorii (anticoagulante și antiagregante)”, detaliază specialistul.

Consultația aceasta poate dura 30-40 minute atunci când este vorba despre un pacient tânăr, fără comorbidități sau poate ajunge și la o oră, la un pacient cu multiple boli asociate. „Până de curând în România nu era reglementat consultul preanestezic în preoperator așa cum este în Franța, de exemplu, cu minimum 48 h înaintea unei intervenții chirurgicale – mă refer la cele non-urgente, elective. Dar acum a început să conteze și la noi să efectuezi consultul preanestezic nu în ziua intervenției, ci cu ceva timp înainte pentru a avea vreme să îi corectezi pacientului dezechilibrele și astfel să îi optimizezi riscurile”, aflăm de la medicul Ovidiu Cristian Jeder.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net