Lumânările parfumate dăunează grav sănătăţii

Ultima actualizare:

Pericolul poluării de la maşinile de pe stradă este binecunoscut. Însă mulţi oameni ignoră riscurile la care ne expunem din cauza poluării din casă. Foarte toxice sunt substanţele rezultate în urma arderii lumânărilor parfumate. Şi odorizantele de cameră sunt dăunătoare pentru sănătate.

La aceste concluzii au ajuns experţii de la Royal College of Physicians din Marea Britanie. “Din dorinţa de a economisi energia pentru a scădea costurile facturilor, unii nu deschid geamurile şi se mulţumesc să-şi parfumeze aerul din încăpere prin arderea lumânărilor şi cu ajutorul odorizantelor. E o mare greşeală, fiindcă ajung să inspire un nor toxic”, avertizează medicii, care informează că 40.000 de decese pe an din Marea Britanie sunt cauzate de efectele poluării aerului din casă.

Produsele folosite zilnic în bucătărie, boilerele defecte, spray-urile deodorante şi produsele de curăţenie contribuie la deteriorarea calităţii aerului. Pentru fabricarea lumânărilor parfumate şi a spray-urilor de cameră se foloseşte limonen, o substanţă cu miros de portocale, foarte periculoasă. Are efecte cancerigene, irită ochii, pielea şi provoacă tuse sau greaţă. De asemenea, unele mobile, materiale, adezivi şi izolaţii pot emite vapori de formaldehidă care irită plămânii. Materialele biologice din casă, cum ar fi resturi de gâze, dejecţii animale, părticele din piele şi blană pot de asemenea dăuna sănătăţii oamenilor.

Profesorul Jordi Sunyer, de la Centrul pentru cercetarea mediului epidemiologic din Barcelona, a descoperit că şcolarii din zonele cu o poluare mai ridicată au memoria mai scăzută şi rezultate mai proaste la învăţătură. Echipa sa a studiat 3.000 de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 9 ani din 40 de şcoli.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net