Mănânci mult? Iată cine este vinovat!
Simţi nevoia să ronţăi ceva, fie că îţi e foame, fie că nu. Rezultatele?! Multe kilograme în plus. Revista „Click! pentru femei" îţi spune de ce se întâmplă asta.
În urma unor studii şi teste, nutriţionistul american David Kessler a descoperit că de vină ar fi alimentele industriale multisenzoriale. Adică acele alimente care sunt în acelaşi timp dulci, sărate, cu multe grăsimi, crocante sau extrem de cremoase. Sentimentele negative şi neîncrederea în sine ne determină să ne refugiem în mâncare.
Atunci când nu ai încredere în propriile forţe, când suferi des de episoade de depresie şi anxietate, mâncarea multă, dulce, sărată şi cu multe grăsimi devine o strategie de gestiune şi de echilibrare a emoţiilor.
Dopamina este un neurotransmiţător care „îţi monopolizează" atenţia şi al cărei nivel creşte la maximum în prezenţa unor stimuli care îţi dau o stare de bine. Pentru unii drogurile, alcoolul sau ţigările pot fi stimulii care le dau acea stare de bine. Pentru alţii, mâncarea devine acel stimul care determină creşterea nivelului de dopamină.
În faţa unui aliment dulce şi cu multe grăsimi, creierul „îţi ordonă" să-l mănânci. Creşte nivelul de dopamină pe o perioadă scurtă de timp, apoi scade brusc şi de aici oboseala şi lipsa de concentrare. Şi acest "montagne russe" al dopaminei, al alimentelor multisenzoriale şi al kg devine un cerc vicios din care nu vei scăpa decât cu multă voinţă.