Mâncaţi fructele înainte de masă!
Este sezonul fructelor, iar specialiştii ne recomandă să le consumăm fără reţineri mai ales pe timp de caniculă. Dr. Ovidiu Chiş, expert în medicina tradiţională indiană, ne spune când trebuie să le mâncăm, pentru a ne bucura de toate calităţile lor nutritive.
Fructele sunt consumate, în general, ca desert, însă acest obicei le face greu digerabile.
Fructele zemoase şi acide trebuie consumate înainte de masă sau, dacă e posibil, trebuie să constituie ele singure o masă.
Medicina tradiţională indiană distinge mai multe categorii de fructe: acide (lămâi, portocale grepfrut), semiacide (mere, prune), dulci (smochine, piersici, pepene), cu amidon (banane, castane), uscate (stafide, curmale), oleaginoase (migdale, alune, nuci).
Toate fructele zemoase sunt purificatoare pentru organism, în timp ce fructele dulci şi oleaginoase au proprietăţi nutritive deosebite.
Fructele culese coapte, pentru care nu s-au folosit fertilizatori chimici, furnizează elemente care vitalizează organismul - fier, calciu, sodiu, sulf, siliciu, iod - şi astfel constituie remedii valoroase pentru anumite boli.
Trebuie să evităm fructele coapte artificial, tratate cu substanţe chimice şi conservate în diferite moduri.
Este mai bine să consumăm fructele acide devreme (dimineaţa), separat de orice alt aliment, pentru a evita fermentaţia.
Fierte, fructele pierd o parte din vitamine, pierdere accentuată dacă se foloseşte zahăr la îndulcit.
Sucul fructelor constituie „esenţa vitală" a plantelor, iar curele cu sucuri proaspete sunt recomandate pentru detoxifierea organismului (curăţă intestinul, purifică sângele şi ajută rinichii să elimine eficient toxinele).
Fructele sunt folosite, prin excelenţă, în tratamentele de înfrumuseţare şi reîntinerire. Ele reprezintă însă şi cea mai bună cale pentru a învinge hipertensiunea, hipercolesterolemia şi reumatismul.