Marii arşi pot fi trataţi şi la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Uite cum arată secţia de Chirurgie Plastică
De acum, pacienţii cu arsuri grave pot fi trataţi şi la Iaşi. Cinci paturi de Mari Arși sunt operaționale la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon”, în cadrul Clinicii de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă și Arsuri. Acestea se adaugă la cele 18 existente în prezent la Timișoara, București și Brașov. Mai sunt și 10 paturi la Spitalul Clinic de Urgență Copii "Grigore Alexandrescu".
Investiția a fost realizată de către Ministerul Sănătății prin utilizarea de fonduri de la bugetul de stat (transferuri) si prin intermediul proiectului garantat de Guvernul Romaniei, finanțat de Banca Mondială
Uite cum arată noua unitate de arşi
Secția a fost dotată cu principalele 34 tipuri de echipamente necesare îngrijirii pacienţilor.
"Noua unitate dispune de toate spațiile necesare asigurării tratamentului pacienților cu arsuri severe, respectiv 5 paturi pentru mari arși, 5 săli de operație, 5 paturi pentru terapie intensiva intermediara si 10 paturi pentru arsuri mici si medii, maxim 20% din suprafața corpului", a spus ministrul Sorina Pintea, prezenta la inaugurarea secţiei.
Valoarea totală a echipamentelor achiziționate este de 11,5 milioane lei.
Ministrul a mai precizat că din punct de vedere legislativ anul acesta au fost rezolvate o serie de aspecte privind tratarea pacientului cu arsuri grave.
"Am stabilit procedura de transfer a marelui ars, noi criterii privind transferul, dar și modul în care se face recuperarea. Urmează să fie pregătit personal medical pentru partea de recuperare care e foarte importantă ", a spus ministrul Pintea.
Lucrările de construcție și amenajare ale secției au fost finanțate de Ministerul Sănătății și au valoarea totală de 40 milioane de lei.
La începutul anului 2018 au fost inițiate de Ministerul Sănătăţii , în cadrul proiectului finanțat de Banca Mondială, și procedurile pentru achiziția echipamentelor necesare dotării centrului de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iaşi, precum și a altor 3 centre naționale (Timișoara, SJU Bagdasar Arseni București și SCUC Grigore Alexandrescu București). În acest sens au fost realizate mai multe licitații, iar la începutul lunii octombrie 2019 a fost finalizată livrarea, instalarea și instruirea personalului pentru utilizarea tuturor acestor echipamente.
Citeşte şi:
Așa arată acum secția de ortopedie de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”