Medicul Mihail Pautov, plan de bătaie pentru combaterea infecțiilor nosocomiale

Tragedia de la Spitalul Clinic Judeţean Târgu Mureş unde 5 pacienţi au murit după ce au contractat bacterii intraspitaliceşti a readus în prim plan problema, fără rezolvare, a infecţiilor nosocomiale. Practic, orice pacient este expus bacteriilor din spitale. Un reputat medic povesteşte că în spitalele publice nu se respectă aproape nici o regulă de prevenţie, scrie adevarul.ro.

Medicul Mihail Pautov trage un semnal de alarmă. Foto: Facebook
Medicul Mihail Pautov trage un semnal de alarmă. Foto: Facebook

Statisticile oficiale, arată că în România 1-2% dintre pacienţi pleacă acasă având o infecţie. Cifra e de patru ori mai mică decât media europeană.

S-ar zice că stăm foarte bine, în realitate situaţia e cu mult mai gravă şi asta pentru că astfel de infecţii nu se raportează, aspect confirmat chiar de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Dacă la nivelul Uniunii Europene toate ţările au cifre care merg de la 6-7% din totalul pacienţilor externaţi care înregistrează astfel de infecţii în cursul spitalizării, în România, vedeţi că am avut şi procente care ajungeau la 0,2%, adică absolut puţin credibil", spunea ministrul într-o conferinţă de presă recentă.

Cu alte cuvinte, gestul conducerii Spitalului Clinic Judeţean Târgu Mureş, de a anunţa situaţia infectărilor şi decesele înregistrate este rarisim.

Medicul chirurg Mihail Pautov, cu o prezenţă activă şi apreciată în mediul online, atrage atenţia într-o postare pe Facebook asupra faptului că nu există protocoale de prevenţie şi eradicare a nosocomialelor, iar în spitalele publice nu se respectă aproape nici o regulă de prevenţie.

Situaţie surprinsă la Fundeni: asistentele stau la cafea în sala unde se efectuează un transplant
Situaţie surprinsă la Fundeni: asistentele stau la cafea în sala unde se efectuează un transplant

Până de curând România avea cel mai mic număr raportat de cazuri de infecţii nosocomiale; eram campioni. De ce? Pentru că nimeni nu verifică şi nimănui nu-i pasă; cât am lucrat eu în cele două spitale de stat în care am lucrat, în 90% dintre cazuri nu se cerea raportarea nosocomialei, chiar dacă ea exista”, a scris medicul.

Ironia face ca aceiaşi medici care ignoră măsurile de prevenţie în spitalele publice le aplică riguros în mediul privat, spune medicul Pautov care descrie realitatea cruntă din spitalele publice.

6 paşi pentru combaterea infecţiilor

Se vorbeşte despre un plan de combatere a nosocomialelor; pot să vă spun eu un plan bun, direct de pe teren:

1. instruirea şi controlarea personalului medical (infirmiere, asistenţi, medici) - la privat, dacă intri cu saboţii de salon în blocul operator sau nu îţi schimbi absolut tot echipamentul te aleargă asistenta şefă tot spitalul; la stat poţi să ieşi, lejer, în costumul de sală, să îţi iei covrigi - nimănui nu-i pasă;

2. costume medicale ale spitalului; prea puţine spitale le oferă; în spitalele de stat în care am lucrat sau pe care le-am vizitat, vii cu costumul de acasă şi tot acasă îl iei la spălat; nu te întreabă nimeni când l-ai spălat, dacă l-ai spălat;

3. echipament corect pentru aparţinători;

4. eliminarea definitivă a aparatelor de cafea sau a bancomatelor de alimente;

5. dezinfectarea regulată şi pe bune cu dezinfectanţi pe bune a saloanelor/ sălilor operatorii etc;

6. bani pentru sănătate şi spitale noi”, explică medicul.

Metoda radicală folosită de statele care acordă atenţia cuvenită sănătăţii populaţiei şi care au ca obiectiv prioritar eradicarea acestor infecţii este dărâmarea şi reconstruirea spitalelor. În România, vreme de 30 de ani, statul nu a construit nici un spital.

Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
despartire   heart g56bfad668 1280 jpg
manuta  victor dorobantu Wednesday jpg
culori brazi 2022
Anamaria Prodan
caine covid carantina china foto twitter jpg
Ivana Knoll FOTO Instagram png
infidelitate 0 jpeg
shutterstock 414106915 jpg
Jose Maria Gimenez Fernando Muslera Sebastian Sofa Edinson Cavani Daniel Ghana Uruguay Foto EPA EFE jpg
image
image
image
image
Zile libere legale în 2023
pele gettyimages 841963610 jpeg
Ivana Knoll FOTO Instagram png
Anamaria Prodan
masina cu lemne furate din padure jpeg
caine covid carantina china foto twitter jpg