Mipola, o băutură antiseptică
În practica medicală, pătlagina (Plantago lanceolata) est eficientă în tratarea unor afecţiuni interne, dar se aplică şi extern.
Se fac tratamente cu pătlagină pentru numeroase boli: bronşite cronice, astm bronşic, ulcer gastroduodenal, laringite, traheite, ulcer varicos, tuse, conjunctivite şi diaree. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează că preparatele din pătlagină, folosite mai ales pentru proprietăţile lor expectorante şi emoliente, sunt utile şi ca depurative, având o arie de acţiune foarte mare.
Preparatele din pătlagină purifică sângele şi organele vitale, precum stomacul şi plămânii, contribuind la scăderea colesterolului din sânge şi la tratarea hipertensiunii arteriale.
Mipola este o băutură expectorantă şi antiseptică foarte eficientă în infecţiile respiratorii însoţite de tuse, care foloseşte pătlagina ca ingredient principal. Licoarea este indicată bolnavilor de orice vârstă, inclusiv sugarilor.
Cum se prepară, cum se administrează
Ingrediente: 50 g miere, o infuzie preparată din două linguri de frunze de pătlagină la 300 ml apă şi sucul unei lămâi.
Preparare: Se face o infuzie din frunzele de pătlagină şi se strecoară. Când ceaiul este cald (nu fierbinte) se adaugă mierea şi sucul de lămâie. Sugarilor li se administrează câte o linguriţă de 5 ori pe zi. Adulţii pot consuma 150-300 ml pe zi, timp de două-trei zile. De asemenea în Mipola consumată de adulţi se poate adăuga un gălbenuş de ou proaspăt (în 50 ml de mipola), care creşte efectul calmant al băuturii.