Mustul, sănătos, dar plin de calorii

Ultima actualizare:
Are un indice glicemic foarte ridicat şi nu se recomandă în curele de slăbire
Are un indice glicemic foarte ridicat şi nu se recomandă în curele de slăbire

Parcă nu e toamnă adevărată dacă nu bem must! Dulce, aromat, plin de vitamine şi minerale, această băutură este considerată sănătoasă, însă trebuie băută cu moderaţie. Asta deoarece conţine foarte multe calorii.

Mustul este foarte bogat în vitamina C (4-6 mg/100 ml), vitamina PP, B6, B1, B2, potasiu, calciu, magneziu, sodiu, fier, zinc şi cupru. „Sucul de struguri cu tot cu sâmburi şi codiţe are câteva efecte benefice pentru organism: stimulează activitatea limfatică, elimină radicalii liberi, susţine curăţarea organismului de toxine, inclusiv de metale grele şi minerale, întăreşte sistemul cardiovascular şi furnizează cantităţi însemnate de calciu, curăţând concomitent ficatul şi rinichii, hrănind sistemul nervos şi endocrin”, explică Marilena Oprişanu, nutriţionist şi chef dietetician, fostă participantă MasterChef.


    Marilena Oprişanu, nutriţionist şi chef dietetician
Marilena Oprişanu, nutriţionist şi chef dietetician

3 pahare de must echivalează cu 4 pizza medii

În acelaşi timp, trebuie să ştii că un pahar de 250 ml de must conţine în jur de 200 de calorii, diferind puţin în funcţie de soiul de struguri folosiţi. Are un indice glicemic foarte ridicat, astfel, curele cu must nu ajută deloc la pierderea în greutate. „Trei pahare cu must echivalează, ca aport energetic, cu 1,5 kg de cartofi sau cu 4 pizza quatro formaggi. În general, strugurii acumulează 160-180 g/litru de zaharuri, prin procesul de stoarcere. Cel mai răspândit soi, feteasca albă, acumulează până la 200 g/litru de zaharuri”, mai spune specialistul. Din păcate, numărul caloriilor nu scade pe măsură ce mustul se transformă în vin.

Strugurii sunt mult mai sănătoşi

Marilena Oprişanu, nutriţionist şi chef dietetician
Marilena Oprişanu, nutriţionist şi chef dietetician

Spre deosebire de must, strugurii mâncaţi ca atare, cu tot cu coajă, au mai puţine calorii şi mai multe fibre. Sunt uşor de digerat şi menţin pereţii intestinali în stare de curăţenie. De asemenea, au capacitatea de a amplifica peristaltismul intestinal şi de a combate constipaţia. 

Sfaturi atunci când consumaţi must

  • - În primul rând, trebuie consumat cu moderaţie doar de persoanele sănătoase şi cu o greutate normală. 
  • - Strugurii nu sunt spălaţi înainte de a fi zdrobiţi. Pot avea pesticide, azotaţi şi bacterii care dau disconfort abdominal, reflux gastroesofagian etc. De asemenea, atunci când îl cumperi din pieţe, poate avea adaos de zahăr, anumite tipuri de drojdii, iar recipientele de colectare nu sunt corespunzătoare, avertizează Marilena Oprişanu. Ca să ne dăm seama că mustul e bun, în primul rând ar trebui să fie limpede.
  • - Dacă aveţi aciditate gastrică, alergii la aditivi alimentari/îngrăşăminte/pesticide sau fluctuaţii glicemice, consultaţi un medic de specialitate înainte de a vă turna un pahar cu must.
  • - Nu beţi must imediat după masă sau în timpul mesei deoarece dacă rămâne blocat cu alte alimente, fermentează.
  • - Pentru a opri din fermentaţie mustul din sticlă, un truc ar fi să adăugaţi o jumătate de tabletă de aspirină la un litru de must. În felul acesta, ţinut la frigider, în sticlă închisă ermetic, vă puteţi bucura de el pentru o perioadă mai mare de timp. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net