Nevrozele: de ce apar și cum le gestionezi
Stresul cronic și amestecul zilnic de frustrare, frică, îngrijorare pot duce la tulburări diverse, de la cea de anxietate la cea obsesiv-compulsivă sau la ipohondrie. Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, li s-a spus nevroze.
Cele mai frecvente suferințe psihice ale vremurilor noastre sunt nevrozele, tulburările de dispoziție și de personalitate și depresia. Nevroza este o tulburare mentală de lungă durată, de care persoana afectată este conștientă și care nu perturbă funcțiile esențiale ale personalității.
Spre deosebire de psihoză, ea nu generează pierderea contactului cu realul, iar persoana nevrotică rămâne, într-o mai mică sau mai mare măsură, adaptată la viața socială. Totuși, nevroza este resimțită ca o povară grea pentru cei afectați.
Conflictele nerezolvate sau reprimate, provenite de cele mai multe ori din copilărie, se transformă în probleme și, în condiții de stres, încep să se manifeste prin simptome psihice, psihosociale sau fizice. Potrivit specialiștilor, acestea reprezintă o modalitate a psihicului celui afectat de a atrage atenția asupra suferinței sale și de a cere ajutor. Din păcate, cei din jur reacționează, de obicei, defensiv la comportamentul negativ, neobișnuit, al nevroticului.
Termenul nevroză este folosit de majoritatea psihologilor pentru a desemna diverse tulburări psihice - fobiile, tulburarea de anxietate, atacul de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă, isteria, ipohondria și anumite tulburări schizoide sau paranoice.
Se manifestă și fizic
Manifestările mentale includ anxietate, depresie, gânduri sau acțiuni obsesive. În plan emoțional, apar stări tensionate, modificări frecvente ale dispoziției, sentimente de vinovăție, pierderea încrederii în sine, teamă, insecuritate, rușine, probleme în relațiile interpersonale, scăderea treptată a performanței. Simptomele fizice sunt tulburări de somn, tulburări sexuale, bulimia sau anorexia și dureri fără o cauză organică.
Află pe clicksanatate.ro cum pot fi tratate nevrozele!