Nu mânca târziu că faci infarct!
Milioane de oameni se expun constant riscului de a face infarct sau atac cerebral. Şi asta din cauză că mănâncă după ora 19.00.
Conform cercetătorilor turci de la Universitatea Dokuz Eylul, care au studiat evoluţia a 721 de persoane care sufereau de fluctuaţii de tensiune sanguină, o cină târzie poate avea consecinţe catastrofale. Cina luată după ora 19.00 menţine corpul activ în loc să îl pregătească pentru odihnă. Cardiologii avertizează că între somnul de noapte şi cină trebuie să fie un interval de cel puţin două ore. L
a orice persoană sănătoasă tensiunea scade cu 10% atunci când merg la culcare. Nu şi atunci când mănâncă ultima masă a zilei după ora 19.00. Rezultatele studiului realizat la Universitatea Dokuz Eylul pe 721 de persoane de peste 53 de ani, care aveau probleme cu tensiunea, au arătat că în timpul mesei se eliberează hormonii stresului, în loc să se pregătească organismul pentru somn. Doctorul Ebru Ozpelit a declarat că cei care mâncau după ora 19.00 menţineau tensiunea cardiacă ridicată pe întreaga durată a nopţii. Asta face ca, în timp, hipertensivii să îşi agraveze afecţiunea şi să se expună riscului de a face infarct sau atac cerebral. Conform unei statistici la nivelul Marii Britanii, majoritatea deceselor survenite din cauza infarctului au loc noaptea. „Este extrem de periculos să mănânci după ora 19.00, pentru că expui organismul la boli cardiovasculare. La fel de riscant este să sari peste micul dejun sau să consumi fast food”, a declarat cercetătoarea turcă. Ozpelit spune că este indicat ca ultima masă a zilei să fie la ora 18.30 şi de-a lungul unei zile să mâncăm la ore fixe de cel puţin patru ori.