Nu te panica! Eşti plin de microbi şi pe dinăuntru şi p-afară

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Ştiinţă Weizmann, din Rehovot, Israel, au analizat la microscop porţiuni diferite ale corpului uman. Rezultatul a fost şocant: trăim însoţiţi în permanenţă de peste 1.000 de specii diferite de bacterii. Cele mai „aglomerate” zone populate de microorganisme sunt părul, pielea, plămânii, stomacul şi gura.

Printre milioanele de miliarde de microorganisme care ne parazitează sunt unele fără de care nu am putea trăi. Din această categorie face parte probioticul Bifidobacterium animalis (din intestine) care ne întăreşte imunitatea, luptă contra tumorilor, ajută digestia şi scade colesterolul. La polul opus este Stafilococul auriu (de pe piele), care cauzează abcese, iritaţii, celulită, infecţii la plămâni şi afecţiuni dentare. Iată unde se ascund microbii.

1. Piele

Suntem plini de microorganisme. Peste 1.000 de specii trăiesc în buric, sub gât, în spatele urechii, în palme, în nas şi în găurile cerceilor din urechi. Cele mai frecvente bacterii sunt Stafilococul auriu şi Micrococcus luteus (responsabilă cu necroze, ale pielii, cancer, melanom şi chiar mutaţii ADN). Doar 10 tipuri de bacterii de pe piele sunt protectoare pentru organism.

2. Păr

În păr ajunge periculosul Enterrococcus faecium, care trăieşte în tractul gastrointestinal. Tot aici îşi face veacul şi Propionibacteria acnes, care se hrăneşte cu sebum din pori şi Scheria coli (E.coli). Această floră bacteriană este responsabilă cu afecţiuni ale sistemului digestiv, scăderea imunităţii, intoxicaţii alimentare, infecţii ale tractului urinar, acnee, diaree şi boli respiratorii.

3. Gură

Microbii orali sunt în mare parte benefici pentru organism. Aceste microorganisme produc acid şi se hrănesc îndeosebi cu zaharuri şi carbohidraţi. Aici trăieşte Streptococul mutans care metabolizează zahărul în acid lactic şi Porfiromonas gingivalisis, care produce parodontoza. Streptococul salivarius este primul care se aşază pe dinţi şi dezvoltă colonii pentru alţi paraziţi.

4. Stomac

Stomacul e populat de cel mai mare număr de bacterii din întreg organismul uman. Aici trăiesc 100 de trilioane de microbi, adică de 10 ori mai multe decât numărul total al celulelor din corpul uman. Helicobacter pylori produce ulcer sau arsuri şi inflamări ale stomacului. Enterrococcus faecium se răspândeşte şi pe alte organe, putând produce chiar afecţiuni ale inimii.

5. Plămân

Majoritatea bacteriilor care ajung în plămân produc infecţii sau sunt rezultatul unor infecţii. Bacilul anthracis este o bacterie întâlnită la vaci, oi, capre şi alte ierbivore. E foarte periculos pentru că poate produce infecţii severe ce duc la septicemie. Microbacteria tuberculosis (produce tuberculoză) şi M. lepromatosis (lepră) sunt şi ele prezente în proporţii mai mici.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prinții Jacques și Gabriella de Monaco profimedia 0936805340 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
ceai de macese jpeg
mulled wine 6704928 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
povestea statuii din aprcul cismigiu jpg
ninsori trafic jpg
image png
crin antonescu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net