Nucile verzi țin bolile departe
Nu doar miezul de nucă e bun pentru sănătate, ci şi coaja verde a fructului. Folosită sub formă de macerat, decoct, infuzie sau vin, coaja e de ajutor în tratarea multor afecţiuni, aflăm din noul număr al revistei „Click! Sănătate”.
1. Efect tonic şi depurativ
Rachiul de nuci verzi este un bun digestiv şi ajută la eliminarea toxinelor. Îl prepari astfel: lasă 8 zile la macerat 90 g de coji verzi de nucă într-o jumătate de litru de ţuică. Agită recipientul zilnic. Strecoară apoi maceratul şi păstrează-l în sticle închise la culoare. Consumă 1-2 linguri pe zi.
2. Leac contra diareei
Ca să scapi de scaunele apoase, preapară o infuzie dintr-o linguriţă de coajă verde într-o cană cu apă clocotită. Bea 2 căni de ceai pe zi.
3. Tratează litiaza renală şi incontinenţa urinară
În cazul în care ai litiază renală sau incontinenţă urinară, prepară-ţi o infuzie dintr-o linguriţă şi jumătate de coajă verde la o cană cu apă clocotită. Bea 2 căni zilnic.
4. Pentru alinarea inflamaţiilor din gură şi gât
Foloseşte un decoct din 1-2 linguri de coajă verde la o cană cu apă. Fierbe 10 minute, apoi lasă să se răcească. Dacă suferi de amigdalită, afte, inflamaţii ale gingiilor, fă gargară sau clăteşte bine gura, de două ori pe zi.
5. Îndepărtează negii
Freacă uşor zona afectată cu suc de nucă verde, de 3 ori pe zi, timp de 4 zile.
6. Decoct pentru afecţiunile ficatului
Cojile de la 5 nuci verzi se pun la fiert într-un litru de apă. Se consumă 2 ceşti pe zi.