O metodă simplă prin care îţi poţi feri copilul de carii dentare

Ultima actualizare:

    Copilul trebuie obişnuit de mic cu vizitele la stomatolog
Copilul trebuie obişnuit de mic cu vizitele la stomatolog

În acest moment, poate copilul tău are dinţii sănătoşi, fără carii. Dar poţi să ştii că aşa vor rămâne şi de acum încolo?! Copiii mănâncă multe dulciuri, nu se spală bine pe dinţi... Ei bine, da, există o metodă care îţi garantează absenţa cariilor - se numeşte tehnica sigilării.

„Sunt vizaţi doar molarii şi premolarii, care se cariază primii, nu şi dinţii. Pe suprafaţa pe care mestecăm alimentele, se aplică o substanţă sub formă de pastă. Aceasta rezistă 2-5 ani şi practic sigilează măselele, eliminând în acest fel riscul apariţiei cariilor. Pasta se poate reaplica după ani. Procedeul nu e dureros, nu durează mult şi costă între 80 şi 120 de lei, în funcţie de clinică", aflăm de la Oana Laslău, medic specialist ortodontiţie şi ortopedie dento-facială, prezentă azi, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, la lansarea celei de-a treia ediţii a campaniei de educare şi promovare a igienei orale corecte numită „Zâmbeşte România".

Oricine îşi poate sigila măselele, încă de la vârste fragede. Se pot sigila inclusiv dinţii de lapte, însă mai vizaţi sunt copiii de peste 6 ani, care încep să aibă măsele permanente. Singura condiţie este ca măselele să fie sănătoase, fără carii. „Dacă ajung să aibă carii, măselele vor fi protejate de plombe, iar peste plombe nu se mai sigilează. Plomba trebuie şi ea schimbată odată la 5 ani", mai spune medicul.

Mihaela Rădulescu: „Lui Ayan chiar îi place la stomatolog"

mihaela radulescu
mihaela radulescu

Mihaela Rădulescu a fost şi ea prezentă azi la lansarea campaniei de educare „Zâmbeşte România" şi a ţinut să precizeze că spălatul corect pe dinţi şi vizitele la stomatolog sunt cheia „succesului". „Înainte, copiii erau duşi la doctor doar când aveau falca umflată şi îi durea. Astfel, căpătau frică de dentist şi pe tot parcursul vieţii aveau tot felul de probleme. Dacă nu poţi să zâmbeşti din tot sufletul şi cu toţi dinţii, ai multe de pierdut în viaţă - poate un post mai bun, poate un partener pe care ţi-l doreşti...", a spus Mihaela, care a dezvăluit faptul că ea îl duce la control pe Ayan, fiul ei, o dată la trei luni. Iar copilului chiar îi place.

Statisticile sunt îngrijorătoare

Potrivit unui studiu realizat anul trecut în şcolile din principalele 7 oraşe ale ţării, 75% dintre copiii între 5 şi 13 ani au carii pe dinţii temporari şi 4 din 10 copiii de până în 13 ani au deja carii pe dinţii definitivi. Alt studiu arată că anul trecut, un român a folosit în medie un singur tub de pastă de dinţi şi că, tot în medie, periuţa se schimbă o dată la doi ani. În mediul rurar, oamenii îşi schimbă periuţa de dinţi chiar mai rar, o dată la... atenţie!... 10 ani!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net