OMS: Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la fumat

Ultima actualizare:

Este îngrozitor de greu să te laşi de fumat, lucru pe care îl pot confirma toţi fumătorii care au încercat. Însă nu imposibil. Iar odată ce ai reușit, în corpul tău se produc îmbunătățiri de la o zi la alta. Organizația Mondială a Sănătății a publicat un grafic care arată, pe ore și pe zile, cum își revine organismul.

image

Cum se recuperează organismul după fumat

-        După 20 de minute de la expunerea la fum: pulsul începe să scadă.

-        După 12 ore: nivelul monoxidului de carbon din sânge se normalizează.

-        În intervalul cuprins între două săptămâni și 3 luni: riscul de atac de cord începe să se reducă și funcționarea plămânilor să se îmbunătățească.

-        Între 1-9 luni de la ultima țigară: scapi de tuse și de dificultățile de respirație.

-        După 1 an: riscul de afecțiuni coronariene este deja redus la jumătate față de un fumător.

image

-        După 5 ani: riscul de atac de cord este redus la nivelul unui nefumător.

-        După 10 ani: riscul de cancer de plămâni este deja la jumătate față de perioada când fumai.

-        După 15 ani: te poți considera la nivelul unui nefumător din punctul de vedere al riscurilor de boli cardiovasculare.

Ce se întâmplă în corpul tău când fumezi

Pe cât de greu îți recapeți sănătatea după fumat, pe atât de ușor o deteriorezi, când fumezi. Inițial, fumul de țigară irită și inflamează căile aeriene. În timp, scade imunitatea și crește riscul infecțiilor, bolilor dermatologice și cardiovasculare. Apoi, treptat, în ani, apar distrugeri iremediabile la nivelul plămânilor. Nicotina, monoxidul de carbon și gudronul sunt doar câteva dintre substanțele chimice care îi compromit structurile celulare. Potrivit medicului primar pneumolog Laura Cardos, fumul de țigară conține peste 4.000 de compuși chimici, dintre care 50 sunt cancerigeni. De exemplu, plutoniu determină transformarea celulelor normale în celule canceroase. Riscul îmbolnăvirii de cancer pulmonar creşte direct proporţional cu numărul de ţigări fumate pe zi, dar şi cu anii de fumat. Spre exemplu, e de două ori mai mare la cei care fumează 20 de ţigări pe zi, comparativ cu cei care fumează o ţigară pe zi.  

5 trucuri pentru a renunța la țigări

1.      Nu mai asocia fumatul cu activităţi plăcute. De obicei, aprinzi o ţigară la cafeaua de dimineaţă, într-o pauză la serviciu, atunci când vrei să te relaxezi, sau pur şi simplu dezlegând un rebus. Nu mai asocia aceste activităţi plăcute cu fumatul. Mai bine alege un loc nou pentru fumat (în afara casei sau a locului de muncă), în care să practici fumatul ca scop în sine. Locul să fie cât mai greu accesibil şi mai inconfortabil. Regula e să fumezi doar acolo, fără să ai alte activităţi plăcute (băut cafea, vorbit la telefon).

2.      Concentrează-te pe senzaţiile negative. Atunci când tragi tacticos din ţigară, în loc să te bucuri de relaxare, mai bine încerci să conştientizezi uscăciunea gurii, disconfortul faringian, gustul neplăcut care rămâne.

3.      Caută-ţi un alt obicei plăcut. Pentru mulţi, aprinderea ţigării ţine mai mult de o obişnuinţă, un ritual. Unii trag câteva fumuri înainte de a se apuca de muncă, sau la sfârşit, ca „răsplată”. Înlocuieşte fumatul cu alt obicei plăcut.

4.      Nu mai ţine tentaţii în preajmă. Aruncă toate ţigările şi scrumierele din casă, din maşină, de la birou. Nu mai cumpăra „ca să fie acolo, în caz că ai neapărată nevoie”. Îţi va sta gândul la ele.

5.      Ajutoare de la farmacie. Trebuie să te aştepţi să-ţi fie foarte greu. Sevrajul durează în medie 1-3 săptămâni şi, dacă e greu de suportat, poţi apela la plasturi transdermici, gumă de mestecat cu nicotină etc., care reduc simptomele de fumat. Ceaiurile din plante pot face şi ele minuni. Cel de valeriană linişteşte şi reduce pofta de nicotină, ceaiurile de eucalipt, ghimbir şi pedicuţă scad dependenţa şi împrospătează respiraţia. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensie punct de pensie carte de munca carnete de munca calcule pensii lista
image
image
image
image
image
image
iluzie optica jpg
lufăr webp
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
Valea Cernei și Cernișoarei, după inundatii  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (90) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net