Tot ce trebuie să ştii despre «E»-uri

Ultima actualizare:

Ce sunt

Aditivii alimentari - notaţi, conform normelor europene, cu litera „E" urmată de un grup de cifre - se găsesc în compoziţia mai multor produse alimentare. Dacă stăm şi ne gândim bine, dintotdeauna omul a folosit aditivi din natură, pentru a conserva alimentele.

Căci ce altceva sunt sarea, busuiocul, cimbrul, boiaua de ardei iute sau procesul de afumare, folosite de sute de ani pentru păstrarea mai îndelungată a cărnii sau a diverselor preparate „de casă"? Odată cu dezvoltarea industriei alimentare, conservanţii şi antioxidanţii tradiţionali au fost înlocuiţi cu variante sintetice, mai ieftine şi mai uşor de obţinut.

La ce folosesc

Au rolul de-a menţine, pe termen lung, calitatea şi siguranţa sanitară a diverselor produse. În timp ce unii au rolul de-a înteţi gustul, alţii asigură o anumită coloraţie sau consistenţă.

Multă lume percepe „E"-urile ca pe nişte duşmani, deşi sunt specialişti care le iau apărarea. Aceştia arată că beneficiile aditivilor depăşesc riscurile pe care le prezintă: în unele cazuri, chiar împiedică apariţia anumitor boli - spre exemplu, nitriţii folosiţi la conservarea cărnii previn intoxicaţiile cu toxina bacilului botulinic.

În alte cazuri, cresc valoarea nutritivă a unui produs - precum vitamina E, adăugată diverselor alimente. Prin faptul că previn alterarea, majoritatea asigură prezenţa unei mari varietăţi de alimente pe piaţă, la un preţ rezonabil.

Desigur, există şi aditivi al căror rol este doar ca alimentele să arate mai bine şi să aibe un gust „forţat" mai bun - şi aici apare din nou controversa. Ce rost mai are „cosmetizarea", dacă nu aduce niciun beneficiu sănătăţii?

Sub ce formă se găsesc

- Antioxidanţi: prelungesc perioada de valabilitate a alimentelor.

- Conservanţi: încetinesc procesul de alterare  - pot stopa formarea mucegaiurilor, spre exemplu.

- Potenţiatori de aromă, arome: sunt folosiţi pentru a creşte aroma unor alimente. Aromele au rolul de a conferi un anumit gust sau miros. Pe lista ingredientelor unui produs trebuie să se menţioneze dacă au fost utilizate arome, însă nu e obligatoriu să se menţioneze fiecare aromă în parte.

- Emulsificatori, stabilizatori, gelifianţi, agenţi de îngroşare: schimbă consistenţa unor alimente, ajută la amestecul unor ingredienţi care, în mod normal, se amestecă greu (apa şi uleiul, spre exemplu).

- Îndulcitori: înlocuitori de zahăr.

- Coloranţi: utilizaţi pentru a suplini culoarea naturală care s-a pierdut în timpul procesării sau depozitării, sau pentru a produce o anumită culoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net