Tonice care scurtează convalescenţa în sezonul rece
Când un „intrus" de acest fel pătrunde în organismul nostru, sistemul imunitar produce anticorpi speciali împotriva lui. „ Deseori, viruşii îşi modifică structura şi sistemul imunitar de apărare nu reuşeşte să ne protejeze permanent. La fiecare nouă infecţie, sistemul imunitar (protectorul organismului nostru) trebuie să producă noi anticorpi. Când acesta este slăbit, nu mai face faţă solicitărilor şi boala învinge. Câteva remedii naturale au puterea să susţină forţa de apărare a organismului", ne spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Preparatele din Echinaceea şi cânepa câmpului înving răcelile
Substanţele active din unele plante cum ar fi : măceşe uscate, echinaceea şi cânepa câmpului activează capacitatea de autovindecare a organismului. Aceste substanţe se pot administra şi sub formă de tincturi. Uleiurile volatile şi vitamina C din compoziţia acestor plante stimulează forţa de apărare a organismului şi înving răcelile.
Infuzie din frunze de dafin şi coajă de portocală
Pentru refacerea organismului după boală, o infuzie preparată din două frunze de dafin (nu mai mult !) şi din coaja uscată a unei portocale are efecte miraculoase! Lăsaţi ingredientele la infuzat zece minute (într-o cană de 250 ml cu apă clocotită). Adăugaţi miere şi, dacă vreţi, suc de lămâie. Beţi ceaiul pe parcursul unei zile.
Un amestec de plante cu acţiune expectorantă
Un amestec imunostimulator, gustos şi întăritor cu acţiune expectorantă, se poate prepara din 25g măceşe, 25g flori de tei, 15 g coji de portocală, 15g flori de soc. Infuzaţi o lingură din acest amestec timp de zece minute într-o cană cu apă clocotită. Beţi două-trei căni pe zi.
Peştele regenerează celulele
Nutriţioniştii recomandă în perioada de convalescenţă consumul de peşte, un aliment uşor şi sănătos, bogat în vitamine şi în minerale, precum fosforul, fierul şi zincul (un tonic de excepţie pentru creşterea imunităţii şi pentru regenerarea celulelor). De aceea, peştele trebuie consumat de trei-patru ori pe săptămână, preparat la grătar sau adăugat în salatele de crudităţi. Totodată, nutriţioniştii europeni ne asigură că peştele reduce riscul de a ne îmbolnăvi de inimă şi de depresie.