9 fructe şi legume care ne pot intoxica
Potrivit unui ONG din SUA, care a analizat conţinutul în reziduuri şi pesticide în privinţa a 47 de fructe şi legume, cele mai contaminate sunt cireşele, arahidele, merele, afinele, roşiile, fasolea roşie, rubarba, cartofii şi lintea. Nici nu ne dăm seama că cele mai consumate fructe şi legume ne pot ucide încet, dar sigur.
Cireşele
Pot conţine în jur de 42 de pesticide şi, potrivit specialiştilor americani, fructele care provin din SUA conţin de trei ori mai multe reziduuri de pesticide decât cireşele importate.
Arahidele sălbatice
Ne plac la nebunie, dar acestea pot fi dăunătoare organismului nostru. Ele suferă modificări genetice din cauza poluării, de aceea medicii ne recomandă consumarea arahidelor sau a fructelor uscate din magazine specializate.
Merele
Conţin 42 de pesticide diferite. Spălarea şi curăţarea de coajă nu sunt suficiente pentru a elimina complet toxinele. Dacă nu găseşti ecologice, consumă mai bine pepene roşu, banane sau mandarine.
Roşiile
Sunt preferatele noastre în salate, dar ele conţin peste 30 de pesticide diferite. Mare grijă când le alegi din piaţă, iar dacă nu eşti sigură de provenienţa lor, optează pentru roşiile cherry.
Afinele
Sunt tratate cu peste 52 pesticide, ceea ce le situează printre cele mai contaminate fructe de pe piaţă.
Fasolea roşie
Conţine o toxină (lectin phytohaemagglutinin) care se elimină prin preparare termică. Este foarte important de menţionat că fasolea roşie gătită insuficient poate fi mai toxică decât boabele crude. Astfel, se recomandă fierberea boabelor de fasole pentru cel puţin 10 minute la 100 de grade Celsius pentru eliminarea în totalitate a toxinelor.
Lintea
Poate fi dăunătoare organismului nostru, dacă nu o pregătim corect. Lintea conţine cianuri, care pot fi eliminate doar prin preparare termică la 100 de grade Celsius.
Cartofii
Testele au scos la iveală 37 de pesticide în cartofi. Alternative mai sigure sunt varza, vinetele şi ciupercile.
Rubarba
Poate conţine până la 48 pesticide diferite, categorisind-o ca fiind una dintre cele mai contaminate legume cu frunze verzi.