Asmăţuiul, util în prevenirea cancerului
Asmăţuiul (Anthriscus cerefolium), cunoscut în popor sub denumirile de pătrunjel creţ, hasmaţuchi, pătrunjel franţuzesc, este cultivat pentru cerinţele culinare şi medicinale. Frunzele sale depozitează numeroase substanţe active: vitaminele C, complexul B, PP, minerale, ulei volatil compus din substanţe amare.
Fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă folosirea plantei pentru calităţile sale medicinale: asmăţuiul produce o relaxare generală a organismului, contribuind la detoxifierea acestuia Mai mult, planta acţionează ca un bun antiseptic respirator, stimulează secreţiile gastrice, biliare, intestinale, dar şi lactaţia.
Cercetări recente indică o altă calitate remarcabilă a asmăţuiului: aceea că este util în prevenirea cancerului.
Mod de administrare: Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă pe care o infuzăm 10 minute într-o cană de 250 ml cu apă fierbinte. Se pot consuma două căni pe zi. În afecţiuni grave, ceaiul se bea pe perioade lungi, fără efecte secundare.