Top 5 tincturi din farmacia naturii în anotimpul rece

Ultima actualizare:

    Cătina roşie
Cătina roşie

Tincturile de top extrase din plante alungă oboseala, depresia, infecţiile virale şi multe alte afecţiuni grave cu care ne confruntăm îndeosebi în anotimpul rece.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie precizează :"Tincturile sunt extracte din plante, obţinute prin macerare naturală în alcool de cel puţin 50 de grade, de rachiu de fructe sau de secară, dintr-o singură plantă sau din combinaţii de plante medicinale, în funcţie de natura bolii care trebuie tratată.

Principiile active din tincturi sunt în concentraţie mai mare decât în infuzii şi îşi păstrează calitatea terapeutică timp îndelungat. În prepararea acestora este interzisă folosirea alcoolului etilic sau a spirtului medicinal. Cele mai eficiente tincturi se obţin din plantele recoltate din zone ecologice nepoluate".

Cum preparăm tincturile

Plantele se macerează în vase care se ţin lângă o sursă de căldură vreme de trei săptămâni. Când tinctura este gata, se strecoară prin mai multe bucăţi de tifon, care se presează, pentru ca tot sucul extras să fie valorificat. Acesta se păstrează în sticluţe de culoare închisă, astupate bine cu dopuri de plută.

Tinctura de propolis grăbeşte vindecarea

Datorită proprietăţilor sale antivirale, antitoxice şi antiinflamatorii, tinctura de propolis are un spectru foarte larg de acţiune: când este aplicată pe răni, arsuri sau degerături, tinctura pătrunde în ţesut şi anesteziază acele zone. Durerea dispare şi începe procesul de vindecare.

Intern, tinctura este utilă în vindecarea bolilor infecţioase, în inflamaţiile prostatei, ficatului şi rinichilor. Rezultate foarte bune s-au obţinut şi în tratarea enteritelor, ulcerului gastro-industrial, în boli ale cavităţii bucale (gingivite, stomatite, abcese şi paradontoză). În toate aceste cazuri se administrează câte 30 de picături pe zi, dizolvate într-un pahar cu apă.

Pentru normalizarea nivelului tensiunii arteriale, se recomandă câte 20 de picături pe zi, dizolvate în apă, administrate cu o oră înaintea meselor principale.

Tratamentul cu propolis este benefic şi în cazul enteritelor, parazitozelor intestinale, indigestiilor şi în tratarea ulcerului gastro-intestinal.

Eficientă în alcoolism

Alcoolismul poate fi combătut cu ajutorul tincturii de propolis; alcoolicului i se prescrie un tratament de câteva luni şi acesta trebuie să îngurgiteze zilnic 30 de picături, puse pe un biscuit sau pe pâine.

În cazul omului beat, acesta se trezeşte foarte repede dacă bea un pahar cu apă rece în care s-au dizolvă 50 de picături de tinctură de propolis.

Lemnul dulce, leac pentru o varietate de boli

Efectele benefice ale tincturii de lemn dulce s-au remarcat în cazul inflamaţiilor gastrice (combat gastrita hiperacidă) şi este un foarte bun pansament pentru traiectul gastro-intestinal. În mod frecvent, această tinctură acţionează în afecţiuni precum traheita, faringita, bronşita, calculii renali şi biliari, dismenoreea şi artrita. De asemenea, tratamentul cu lemn dulce este un remediu pentru afecţiuni feminine: osteoporoză, infertilitate, frigiditate, tulburări specifice premenopauzei (bufeuri, transpiraţie şi iritabilitate). Se ia câte o linguriţă de tinctură diluată într-o jumătate de pahar cu apă de trei ori pe zi.

Pentru îndepărtarea pilozităţii excesive, specialiştii recomandă tratamentul cu tinctură timp de 21 de zile (câte o linguriţă de 3 ori pe zi), înaintea meselor principale. În acest caz, concentraţia de hormoni masculini scade, încetineşte ritmul de creştere a pilozităţilor şi previne apariţia lor pe alte zone.

Rostopasca are efecte antitumorale

Rostopasca are o compoziţie bogată în flavonoide, saponozide şi enzime proteolitice. De aceea, tinctura de rostopască are o acţiune antibiotică asupra unui mare număr de agenţi patogeni. S-a constatat că tratamentul cu această tinctură distruge celulele canceroase în faza de multiplicare. Se recomandă câte 20 de picături pe zi, dizolvate în ceai.

Tinctura are şi o acţiune sedativă asupra centrilor nervoşi superiori. În acelaşi timp, acest leac stimulează respiraţia, scade tensiunea arterială şi are efecte pozitive în angina pectorală. (10 picături pe zi dizolvate în ceai).

Cimbrişorul, un bun antiseptic

Cimbrişorul intervine în mod spectaculos, pe cale internă, în afecţiuni respiratorii: tuse convulsivă, răguşală sau astm. Tratamentul cu tinctură de cimbrişor acţionează ca un antiseptic puternic asupra ficatului şi rinichilor, contribuind la buna lor funcţionare. La fel de eficientă este tinctura de cimbrişor şi pentru eliminarea viermilor intestinali: copiilor li se recomandă câte 2o de picături, vreme de cinci zile, iar adulţilor câte 30 de picături, timp de o săptămână.

Cătina roşie combate avitaminoza

Tinctura obţinută din mlădiţele de cătină roşie echivalează cu un flacon cu vitamine. Licoarea este recomandată pentru eficienţa substanţelor active din compoziţia plantei : vitaminele B1, B2, C şi PP alături de acidul folic, acidul nicotinic şi de uleiurile esenţiale. Tinctura de cătină este indicată în tratarea afecţiunilor măduvei spinării, în anorexie, scădere ponderală, hepatite virale şi în tulburări de creştere. Tratamentul are şi un puternic efect de coagulare a sângelui.

Se recomandă câte 15 picături pe zi, dizolvate în 100 ml de apă, timp de două luni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net