Pâinea bună trebuie să conţină doar făină, apă şi sare!

Ultima actualizare:

    Nici o făină nu e integrală
Nici o făină nu e integrală

Nu mai ştim ce să mai mâncăm! Oricât de multă grijă am avea să ne ferim de aditivi şi să căutăm alimente sănătoase, foarte greu mai găseşti aşa ceva în magazine. Nici măcar banala pâine nu e ce trebuie să fie.

Nimic nu mai e ca pe vremea bunicilor şi nicio pâine de pe piaţă nu e naturală şi cu adevărat bună pentru sănătate. Vedem pe rafturi tot felul de sortimente - pâine simplă, albă, cu tărâţe, cu seminţe, neagră, integrală etc. Ce să alegem? Medicul de familie Adriana Mihalaş, specialist în micronutriţie şi nutriţie generală, nu ar recomanda nimic. Toate au agenţi de afânare şi peste 45 de amelioratori. Ca să nu mai vorbim de făină. Niciuna nu e cu adevărat integrală!

simeon stalpnicul png

Nici o făină nu e integrală

„O făină integrală trebuie să conţină coaja, miezul şi germenele bobului de grâu. Germenele, în schimb, care conţine minerale, uleiuri esenţiale, microelemente bune pentru sănătate, e extras şi eliminat prin tehnici de cernere, deoarece el ar face făina să râncezească în 4-5 zile. Acum avem o făină cu un mare conţinut de amidon, gluten, fără prea multe fibre şi, mai ales, fără germenii esenţiali. Nicio făină nu e cu adevărat integrală. Cea de pe piaţă e o combinaţie de făină albă cu tărâţe, iar cea neagră e, de obicei, colorată", atrage atenţia medicul. Nu este neapărat dăunătoare, doar că lipseşte organismul de nişte nutrienţi pe care i-ar putea furniza.

Pâinea cu maia e mai sănătoasă

O a doua problemă gravă vine din modul de preparare. O pâine sănătoasă ar trebui să conţină doar făină, apă, sare şi nimic mai mult. Drojdia care o ajută să crească e bine să se facă în casă, dintr-o maia preparată tot din apă şi făină. „Drojdia din comerţ e făcută pe o cultură de melasă. Nu e neapărat nesănătoasă, dar ea nu acţionează asupra făinii cum o face maiaua, care predigeră glutenul. Această pâine, preparată doar din făină integrală, apă şi sare, e mai densă, are un indice glicemic mai mic şi e foarte săţioasă", mai spune medicul Adriana Mihalaş.

Nu zice nimeni să nu mai mănânci pâine din comerţ. „Decât să mori de foame, mai bine mori de E-uri", spune o vorbă... Totuşi, indicat ar fi să reduci pe cât posibil consumul sau să încerci să o prepari în casă, după reţeta simplă, cu maia.

Reţeta de maia - drojdia naturală făcută în casă

Pe site-ul turtitafermecata.blogspot.ro poţi găsi reteta tradiţională de maia. Se amestecă într-un bol 250 g de făină integrală de grâu sau de secară cu 150-200 ml de apă, astfel încât să obţii un aluat moale. Nu se pune sare, pentru că ea e un conservant care va opri creşterea drojdiilor naturale şi a bacteriilor.

Acoperă bolul cu o folie alimentară şi lasă-l în bucătărie (nu în frigider). A doua zi vei vedea că aluatul începe să fermenteze, îşi schimbă culoarea şi apar bule la suprafaţă. A treia zi va trebui să arunci jumătate din aluat şi să adaugi 125 g de făină şi 75-100 ml de apă. Amestecă până obţii, ca şi data trecută, un aluat moale. Vei repeta procedeul câteva zile de acum încolo, „hrănind" maiaua o dată la două zile. Nu te speria dacă începe să miroasă urât. După mai multe etape de hrănire, culturile de microorganisme se vor stabiliza.

Când vezi că aluatul se dublează în volum în 6-8 ore de la ultima hrănire, se consideră că ai făcut maiaua. De acum o poţi păstra la frigider, dându-i „mâncare" odată la 3-4 zile, folosind-o ca să faci pâine ani de zile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net