Parodontoza, boala grav─â care te las─â f─âr─â din╚Ťi! Se mo╚Ötene╚Öte sau se dob├ónde╚Öte?

┬áParodontoza sau parodontita afecteaz─â tot mai mul╚Ťi oameni. Se num─âr─â printre cele mai grave boli ale danturii ╚Öi tot mai mul╚Ťi oameni r─âm├ón f─âr─â din╚Ťi din cauza acestei afec╚Ťiuni.

image
Parodontoza, boala grav─â care te las─â f─âr─â din╚Ťi! Se mo╚Ötene╚Öte sau se dob├ónde╚Öte?

Tudor V─âideanu, medic specialist ├«n parodontoz─â, a vorbit pentru Click! despre cauzele bolii ╚Öi cum poate fi tratat─â!┬á├Än copil─ârie, c─âderea din╚Ťilor este un fenomen obi╚Önuit. Dar, pentru un adult, pierderea din╚Ťilor poate fi un co╚Ömar. Parodontoza sau parodontita este boala care afecteaz─â tot mai mul╚Ťi adul╚Ťi. Poate fi ereditar─â sau o po╚Ťi dob├óndi.

ÔÇ×Parodontoza este o boal─â de origine bacterian─â. Adic─â placa dentar─â care con╚Ťine anumi╚Ťi microbi, provoac─â inflama╚Ťia gingiei, iar sub gingie, osul se retrage, se distruge. La ├«nceput din╚Ťii se mi╚Öc─â pu╚Ťin, gingia s├óngereaz─â apoi ├«ncep s─â se clatine, iar la final, se pot pierde.

Exist─â ╚Öi un teren ereditar pe care nu ╚Ötim s─â ├«l modific─âm, ╚Öi exist─â un teren imunitar: cum reac╚Ťioneaz─â organismul la situa╚Ťiile de stres, la via╚Ťa de zi cu zi, la o igien─â mai mult sau mai pu╚Ťin riguroas─â ╚Öi bun─â! To╚Ťi parametri ace╚Ötia duc la boala parodontal─â. La unii pacien╚Ťii evolueaz─â foarte bl├ónd, la al╚Ťii rapid. Dar noi, ce ╚Ötim este c─â dac─â elimin─âm placa dentar─â, stabiliz─âm aceast─â problem─â", a spus medicul Tudor V─âideanu.

Trebuie s─â fim aten╚Ťi la gingii ╚Öi este recomandat controlul periodic la medicul stomatolog. ÔÇ×Gingiile sunt temeliile. Sunt funda╚Ťia! Uneori din╚Ťii pot fi perfect s─ân─âto╚Öi, dar dac─â nu mai ╚Ťin, dac─â nu mai pot fi ╚Ťinu╚Ťi de os ╚Öi de gingie, c─âci despre asta este vorba ├«n parodontologie, parodontoz─â ╚Öi ├«n parodontite, despre pierderea suportului. Dac─â dintele e frumos, dar se mi╚Öc─â, degeaba ├«l avem! Controlul periodic a╚Ö spune la 6 luni s─â fie efectuat, acesta este obiectivul nostru", a mai spus Dr. Tudor V─âideanu, Medic Parodontolog ╚Öi Implantolog.┬á

Un alt factor care influen╚Ťeaz─â s─ân─âtatea dentar─â este stresul

ÔÇ×Spre deosebire de Fran╚Ťa, ├«n Rom├ónia stresul e foarte mare. Dup─â cum se ╚Ötie, stresul joac─â un rol foarte important ├«n via╚Ťa noastr─â. Ca orice boal─â inflamatorie care este conectat─â cu tot restul organismului, ca ╚Öi diabetul, ca ╚Öi multe alte afec╚Ťiuni inclusiv cardiace, parodontita are o sensibilitate la stres, la oboseal─â.

Aceasta este principala diferen╚Ť─â. Sigur c─â intervine la un moment dat ╚Öi faptul c─â sistemul de s─ân─âtate impulsioneaz─â un pic mai mult ├«n Fran╚Ťa. Exist─â Casa de Asigur─âri care sus╚Ťine foarte mult, exist─â un mesaj public de a face ╚Öi a rezolva probleme,┬á ╚Öi crearea acestor┬á protocoale speciale pentru ace╚Öti pacien╚Ťi.

Noi ca medici trebuie s─â le spunem: trebuie s─â veni╚Ťi, trebuie s─â vedem, trebuie sa trat─âm ╚Öi trebuie s─â men╚Ťinem acest rezultat o dat─â ce l-am ob╚Ťinut", a conchis medicul Tudor V─âideanu.┬á

Tudor V─âideanu a absolvit Universitatea Rene Descartes Paris 5 ├«n anul 1993, specializarea Chirugie Dentar─â. Din 2005, este membru al Societe Francaise de Parodontologie et dÔÇÖImplantologie Orale, Paris. Din 2009 a intrat ├«n echipa pedagogic─â "Association Francophone de Formation Continue des Chirurgiens Dentistes ÔÇô AF┬▓C┬▓",┬á profeseaz─â ├«n Fran╚Ťa, iar o dat─â pe lun─â vine ├«n Rom├ónia, ├«n Bucure╚Öti, unde trateaz─â mii de cazuri ╚Öi spune c─â exist─â solu╚Ťii pentru pacien╚Ťii care sufer─â de aceast─â afec╚Ťiune.

image
Medicul Tudor V─âideanu

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa┬ápont@click.ro

Captura╠ć de ecran din 2022 08 10 la 07 07 12 png
angela gheorghiu cezar ouatu jpeg
bia khalifa jpeg
olivia newton john matt lattanzi webp
catalin botezatu blonda misterioasa untold 2022 2 jpg
ramona badescu jpeg
Tate  jpg
index (1) webp
image
image
image
image
nicolae alina romaniei binder jpg
image png
mire si mireasa cu verighete freepick jpg
summer well 2019 jpeg
index (19) webp
Tate  jpg