Patru obiceiuri cotidiene pe care să le schimbi pentru a preveni durerile de spate

Ultima actualizare:

     Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Foarte multe persoane lucrează în prezent de acasă. Mulți nu au amenajat un spațiu dedicat special acestei activități, cu un birou potrivit și un scaun care să protejeze coloana vertebrală. Alții, deși dețin un astfel de spațiu, preferă să lucreze de pe canapea sau la măsuța de cafea. Foarte multe alte persoane lucrează multe ore în picioare sau își petrec timpul la volan. În momentul în care postura este neglijată, apar și durerile de spate.

Cauzele celor mai frecvente dureri de spate

Cele mai frecvente astfel de dureri, care pot fi intense sau surde, sunt cele lombare și cele cervicale. Partea lombară este cea care cuprinde ultimele cinci vertebre din partea de jos a coloanei. În afara unor boli specifice, precum osteoartrita și sindromul premenstrual, durerile lombare sunt, în general, de origine mecanică. Mușchiul iliopsoas, adică cel care leagă vertebrele lombare de șolduri și pe acestea de bazin, este suprasolicitat, ceea ce provoacă durere în acea regiune a corpului. Căratul de greutăți mari într-o postură incorectă, de exemplu, bebelușul în sistemul de purtare sau o sacoșă de cumpărături, dar și pozițiile incorecte menținute ore în șir contribuie la suprasolicitarea acelui mușchi.

Durerile localizate la nivelul gâtului și/ sau al umerilor se numesc cervicale și au aceeași origine mecanică, exceptând unele boli specifice, precum spondilita anchilozantă. Persoanele care țin capul aplecat toată ziua, uitându-se pe smartphone sau laptop, pot suferi de aceste dureri.

Durerile de spate pot fi, de asemenea, cauzate de hernia de disc. Aceasta este o afecțiune care apare atunci când un disc intervertebral se deteriorează. Discul herniat în urma contactului sau a compresiei exercitate asupra nervilor sau măduvei spinării generează durere, amorțeală și slăbiciune la nivelul membrelor. În zona cervicală, durerea se poate extinde în umăr și în braț, iar în cea lombară, iradiază către fese și chiar spre picior.

Soluțiile pentru eliminarea durerilor de spate sunt numeroase: kinetoterapie, stretching, masaj și, după caz, tratament medicamentos și chiar intervenții chirurgicale. Modificarea unor obiceiuri cotidiene are însă rol de prevenție.

În fața computerului

Atunci când stăm așezați, unghiul dintre coapse și trunchi se închide. Tindem să stăm aplecați înainte, ceea ce suprasolicită vertebrele lombare. La birou, în fața unui laptop, spatele trebuie să rămână drept, cu ambele picioare așezate pe sol sau pe un suport pentru picioare. Pentru a poziționa corect bazinul, poți sta pe o pernă mică, astfel încât fesele să fie ușor mai sus față de genunchi. În mod ideal, trebuie să faci mișcări de întindere a coloanei de două, trei ori pe oră și să schimbi pozițiile cât mai des posibil, pentru a evita rigidizarea încheieturilor. 

Mersul pe tocuri înalte

Cu cât tocurile sunt mai înalte, cu atât corpul are tendința să se aplece mai înainte. Pentru a compensa, trebuie să accentuăm curba din zona lombară, ceea ce pune presiune asupra coloanei. Soluția logică este renunțarea la tocurile prea înalte. În general, o înălțime a tocului de doi sau trei centimetri este considerată potrivită. O altă soluție este să ai la îndemână o a doua pereche de pantofi cu tocuri mai joase și să alternezi încălțămintea în timpul zilei.

Munca în picioare

Statul în picioare timp de mai multe ore afectează spatele la fel de mult ca munca la birou. Soluția este aceea de a te așeza regulat pe un scaun, pentru a oferi susținere spatelui, la intervale regulate. Angajatorul ar trebui să pună la dispoziția salariaților astfel de soluții.

La volan

Dacă șofezi timp îndelungat într-o poziție destul de incomodă, vei contribui la instalarea rigidității spatelui, mai ales în zona inferioară. Drumurile de proastă calitate și vibrațiile produse de mașină nu sunt nici ele de ajutor. Soluția este să îți reglezi scaunul corect, astfel încât spatele să fie bine sprijinit. De asemenea, poți așeza în zona lombară o pernuță specială sau un prosop rulat. Pentru a împiedica contractarea umerilor, trage-i în jos și înapoi cât mai des posibil. Și nu uita de pauzele atât de necesare pentru dezmorțire.

Indiferent că lucrezi, ai grijă de familie, de casă sau te relaxezi, este important să ai grijă la posturile pe care le adopți. Odată instalate, durerile de spate sunt o problemă destul de dificil de gestionat, iar din acest motiv cel mai bine este să le previi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net