Pătrunjelul, furnizor excelent de vitamina C
Dă savoare mâncărurilor, dar are şi numeroase efecte terapeutice. Banalul pătrunjel te ajută în caz de reumatism, dureri dentare, ciroze sau hepatite, anemie, chiar şi cancer. Iată de ce e bine să mănânci pătrunjel zilnic!
Ce conţine
Pătrunjelul conţine mai multă vitamina C decât lămâia, portocala sau varza, la care se adaugă vitaminele A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K şi E. Este o sursă importantă de glucide, proteine, minerale, ulei volatil, lipide şi flavonoizi. Conţine mai mult fier decât spanacul şi mai mult fluor decât orice alt aliment, contribuind astfel la menţinerea unei danturi şi a unei osaturi puternice. De asemenea, o legătură de pătrunjel furnizează mai multe proteine decât două ouă, devenind un aliat de nădejde în curele de slăbire, deoarece conferă senzaţia de saţietate.
Ce boli vindecă
Consumat crud sau sub formă de infuzie, decoct, pătrunjelul este eficient în tratarea edemelor, infecţiilor, tulburărilor de circulaţie sanguină, hipertensiunii, bolilor reumatice, anorexiei şi colicilor abdominale, astmului bronşic şi elimină halena. Sub formă de gargară, băi sau spălături locale, pătrunjelul ajută la vindecarea plăgilor, înţepăturilor de insecte, a conjunctivitei şi înlătură durerile dentare. Frunzele şi tulpinile de pătrunjel ajută la eliminarea toxinelor din organism şi sunt eficiente în toate afecţiunile ficatului, inclusiv la ciroze sau hepatite. În plus, datorită calităţii sale de excelent antioxidant, pătrunjelul consumat zilnic de 3 ori pe zi, câte 20 ml de suc împreună cu alte sucuri naturale ajută foarte mult la vindecarea cancerului. Sucul proaspăt se poate consuma în timpul tratamentului cu citostatice, ajutând la diminuarea efectelor negative ale medicamentelor şi la distrugerea celulelor canceroase.
Bun şi în cosmetică
Pătrunjelul e un ingredient natural care nu trebuie să lipsească din trusa de îngrijire a pielii. Din sucul lui se poate face o mască ce se aplică pe faţă şi care are rolul de a regenera, de a împrospăta şi de a conferi strălucire tenului. De asemenea, masca poate ajuta la eliminarea pistruilor şi a petelor cauzate de înaintarea în vârstă, conform www.csid.ro.