Pepenele roşu. Ce beneficii are fructul-vedetă al verii

Ultima actualizare:

A venit vara şi, de aproape două săptămâni, în pieţele şi magazinele din România şi-a făcut apariţia pepenele roşu din producţia autohtonă. Acesta este mult mai gustos faţă de cel adus din import şi are o mulţime de beneficii pentru sănătate. De altfel este considerat fructul-vedetă al verii şi poate fi savurat din iunie până în septembrie.

Consumat crud, sub formă de murături sau dulceţuri, acest izvor de vitamine şi antioxidanţi a ajuns să fie fructul preferat al verii. Tot mai mulţi români au descoperit beneficiile pentru sănătate şi aproape căp nu există familie, în ţara noastră, care să nu consume măcar un pepene roşu pe săptămână.

Ce beneficii are pepenele roşu pentru organism

Cercetările din ultima perioadă au scos la iveală o mulţime de efecte benefice ale consumului de pepene asupra sănătăţii.

Astfel, potrivit csid.ro, conţinutul extrem de scăzut de grăsimi şi colesterol şi nivelul crescut de antioxidanţi (licopenul) din pepene face din acest fruct un aliat de nădejde în lupta cu radicalii liberi, protejând astfel vasele de sânge şi împiedicând îngroşarea pereţilor arteriali.Pepenele roşu mai conţine citrulină, care se găseşte îndeosebi în coajă, aminoacid care are rolul de a relaxa şi a dilata vasele de sânge, reducându-se în acest mod stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii apărute în corp.

Antioxidanţii conţinuţi de acest fruct, împreună cu vitaminele conţinute de pepene joacă un rol activ în prevenirea a numeroase tipuri de cancer, printre care cancerul de sân, colorectal, de prostată, de plămâni sau cel de col uterin. Un studiu realizat în  China în 2009 arată că femeile care consumă frecvent pepene roşu au mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de cancer mamar, datorită antioxidanţilor şi compuşilor care distrug celulele canceroase.

Ce vitamine are pepenele roşu

Pepenele roşu este bogat în vitamineleA, C, E, D, niacină, tiamină, vitamina B6, B12, acid pantotenic şi numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etcPepenele joacă un rol la fel de important şi în tratamentul diferitor infecţii ale organsimului, între care se numără şi inflamaţiile articulaţiilor. Astfel, consumul de pepene ajută la ameliorarea durerilor provocate de osteoartită şi permite o mai mare flexibilitate a membrelor.Conţinutul crescut de potasiu din pepenele roşu este extrem de important în prevenirea formării pietrelor la rinichi şi dizolvarea acestora prin reducerea concentraţiei de acid uric din sânge.

Citeşte şi: Cea mai bună limonadă cu pepene roşu. Iată reţeta

Pepenele roşu nu îngraşă. De fapt este inamicul kilogramelor în plus. Nutriţioniştii recomandă pepenele roşu în tratarea multor afecţiuni, sub forma de cure sau aplicaţii locale şi, pentru ca este sarac caloric, ajută în curele de slăbire.

Pepenele este important la reglarea imuniăţii organismului uman şi a anumitor tulburări hormonale.

Mai mult, cura cu pepene roşu te ajută să pierzi în greutate, aproximativ trei-patru kilograme în doar cateva zile, potrivit revistei slabsaugras.ro, care publică o astfel de dietă de slăbit.

„Începe consumând în fiecare dimineaţă o felie de pepene roşu, 50 de grame de pâine prăjită, o cană de ceai neîndulcit. Este bine să măreşti consumul de lichide în aceasta perioadă. În fiecare zi, bea cam trei litri de sucuri naturale de fructe sau ceaiuri de plante, toate neîndulcite! În prima zi, prâzul trebuie să fie format din: 100 g de carne de vită fiartă, 100 g de orez fiert cu sos de roşii şi o felie de pepene roşu. La cină, consumă 50 g de brânză de vaci, o felie de pâine prăjită şi orice cantitate de pepene roşu”, scrie slabsaugras.ro.

Pe lângă pepenele roşu se mai poate consuma piept de pui sau de curcan fiert sau la grătar, ghiar spaghete cu sos de roşii, salată de legume sau cartof natur. Trebuie ţinut cont de cantităţi. Acestea trebuie să fie destul de mici, de exemplu 50 de grame de carne. Şi se pot consuma la prânz.  

Câte calorii are pepenele roşu

Datorită conţinutului bogat în apă (peste 95%), proteine (0,3%), acizi organici (1%), hidraţi de carbon (3-5%), fier, fosfor, potasiu, calciu, sodiu (în cantităţi mai mici), licopina (substanţa cu un puternic efect antioxidant), vitaminele A, B1 şi B2, miezul de pepene roşu este un bun detoxifiant. De asemenea, are proprietăţi diuretice, antireumatice, uşor cicatrizante, antioxidante. În plus, participă la reglarea imunităţii organismului uman şi a anumitor tulburari hormonale. 100 de grame de miez furnizeaza numai 12 kcal sunt de părere unii specialişti. Alţii consideră că fiecare 100 de grame din acest fruct al îngerilor conţine 30 de calorii.

Pepene roşu contraindicaţii

Sunt însă şi persoane care nu se pot bucura de savoarea pepenelui roşu. Specialiştii spun că dieta cu pepene verde este contraindicată în mai multe cazuri.” Diabeticii, cei care suferă de boli ale pancreasului, persoanele care au pietre la rinichi, adenom de prostată, gastrită cronică, ulcer gastric, colită ori diaree trebuie să evite acest fruct pentru a nu-şi agrava starea. Pepenele roşu nu mai trebuie consumat nici de persoanele sănătoase, dacă apar dureri abdominale, balonare şi gaze instestinale ori afecţiuni ale sistemului digestiv”, spune dr. Daniela Stan pentru adevarul.ro.

Citeşte şi: Pepenii românești au apărut pe piață! Cum îi recunoști de cei de import

Pepenele rosu creşte glicemia?

Nutriţionistul arădean Dan Merişca spune că trebuie să fim moderaţi în privinţa consumului de pepene verde, deoarece are indicele glicemic mare.

Cercetările au arătat că lubeniţa are un indice glicemic (n.r. - IG) de 75.

„Pentru a înţelege, prin comparaţie cu alte alimente consumate zilnic, am ales două dintre cele mai frecvente: pâinea neagră are valoarea IG 65, iar pizza are IG 60. Asta pentru a înţelege şi efectul nedorit asupra sănătăţii, mai ales când vorbim despre bolnavi diagnosticaţi cu diabet. Sunt unele boli în care pepenele verde creează mari probleme, şi aici ne referim la: diabetul zaharat, boli ale pancreasului, pietre la rinichi, anomalii ale sistemului urogenital, adenom de prostată, pielonefrita (inflamaţii ale rinichilor şi pelvisului cauzate de infecţii bacteriene), recuparare post-operatorie, gastrită cronică, ulcer gastric, colită, diaree”, spune medicul Dan Merişca pentru adevarul.ro.

Pepenele roşu la bebeluşi

Pepenele roșu poate fi introdus în alimentația copilului începând cu vârsta de 8 luni. Totuși este bine ca acest lucru să se facă abia după o discuție cu medicul pediatru care vede copilul și după o informare temeinică asupra subiectului.

La unii copii pepenele roșu dă reacții sub formă de eritem fesier din cauza acidității sale. E bine ca introducerea lui să se facă treptat, ținând cont de regula celor patru zile și observând orice posibilă reacție digestivă a celui mic, diversificare.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bazilica Sfântul Petru (© Pixabay)
building 7935883 1280 jpg
ceaiuri pentru fiere din plante medicinale jpeg
creanga si eminescu jpg
bancomat jpeg
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net