Perele, fructele minune pentru o digestie bună
Suculente şi dulci, perele sunt unele dintre cele mai îndrăgite fructe de toamnă. Sunt bogate în vitamine, minerale şi antioxidanţi benefici pentru organism. Diabetul, anemia sau alergiile sunt doar câteva dintre afecţiunile care pot fi prevenite şi tratate cu ajutorul perelor.
Proprietăţi nutritive
Pe lângă apă, celuloză, grăsimi şi clorofilă, perele conţin şi componente importante pentru sănătate: săruri minerale, calciu, fosfor, potasiu, fier şi vitaminele A, B şi C. Principalele proprietăţi sunt cele diuretice, laxative, remineralizante, nutritive şi astringente. Perele pot fi întrebuinţate în tratarea afecţiunilor renale, a bolilor cardiovasculare, pecum şi în prevenirea gripei şi a deficienţelor imunitare. Un rol deosebit de important îl au asupra plămânilor, ajutând la hidratarea şi curăţarea acestora în cazul unor complicaţii.
Beneficii
- combat efectele stresului
- au efect revigorant în cazul asteniilor
- sunt indicate în tratamentul gutei, artritei şi reumatismului
- grăbesc vindecarea acneei
- înlătură oboseala şi surmenajul
- stimulează formarea globulelor roşii
- combat anemia
- sporesc capacitatea de producere a celulelor cu rol imunitar
- ameliorează stările febrile
- grăbesc vindecarea litiazei renale
- calmează tusea
- ajută la bună funcţionare a glandei tiroide
- înlătură constipaţia datorită conţinutului mare de fibre
- influenţează scăderea colesterolului.
- Recomandări terapeutice
- Fructele se consumă proaspete, fără a li se îndepărta coaja. Sub această formă, perele au un mare efect laxativ şi depurativ. Sucul de pere ajută la reglarea digestiei, dar şi la tratarea tusei sau astmului.
- Vinul de pere este recomandat în cazul litiazei renale, a diabetului şi a celulitei, întrucât sub această formă are efect antiseptic şi diuretic.
- Fructele uscate sunt folosite pentru ceai sau decoct, în scopuri terapeutice.
- Decoctul de fructe uscate se consumă îndulcit cu miere şi are efect antiseptic şi astringent, conform www.farmaciata.ro.