Peştele ne ţine inima sănătoasă!
Carnea de peşte nu numai că este gustoasă, dar este o alegere sănătoasă şi ideală chiar şi pentru persoanele care ţin la siluetă, pentru că nu îngraşă. Revista Click!pentru femei îţi spune de ce trebuie să nu-ţi lipsească din alimentaţie.
Fiind săracă în calorii, carnea de peşte este recomandată şi în curele de slăbire. Cel mai bine este să fie fiartă, gătită în abur sau la grătar. Ideal este peştele slab (şalău, ştiucă, biban, păstrăv), care poate fi consumat de trei-patru ori pe săptămână.
Aport de proteine şi minerale
Toate tipurile de peşte conţin proteine şi acizi graşi Omega 3, lucru ideal pentru cină sau prânz. În 200 de grame de peşte se găseşte 25% din necesarul de proteine de care organismul unui adult are nevoie zilnic şi jumătate din proteinele necesare unui copil. Atât peştele de mare (somon, hering, macrou, sardine), cât şi cel de apă dulce (crap, caras, păstrăv, ştiucă) este bogat în potasiu, calciu, magneziu, seleniu, fier şi iod. În plus, peştele de mare are şi un conţinut ridicat de vitamina D, esenţială pentru sănătatea oaselor.
Cum ştii că peştele este proaspăt
Peştele se alterează repede, aşa că asigură-te că este proaspăt folosindu-te de câteva trucuri simple: branhiile trebuie să fie roşii, iar ochii să nu aibă un strat albicios. Dacă ai apăsat carnea cu degetul, aceasta trebuie să revină la forma iniţială.
Protejează de boli cardiovasculare
Un consum regulat de peşte bogat în Omega-3, cum ar fi somonul, heringul, macroul şi tonul, creşte speranţa de viaţă, spun cercetătorii americani de la Şcoala de sănătate publică Harvard. Din cercetări, la care au luat parte 2.600 de persoane, s-a descoperit că voluntarii cu niveluri mari de acizi graşi Omega-3 în sânge au mari şanse să trăiască cu cel puţin doi ani mai mult decât ceilalţi, pentru că nivelul de Omega-3 din sânge poate fi asociat cu un risc mai mic de deces, mai ales la bolile de inimă.