Piersicile, fructele care te hidratează

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Dulci, zemoase şi aromate, piersicile sunt un adevărat răsfăţ pentru papilele gustative. Mai mult, acestea reprezintă o sursă bogată de vitamine şi minerale, cu importante proprietăţi terapeutice.

Previn deshidratarea

Sunt ideale pentru hidratare, mai ales pe vreme caniculară. Au un conţinut de zahăr limitat şi acizi organici în proporţii echilibrate. Au doar 40 de calorii la 100 g. Le poţi consuma crude, însă sunt delicioase şi în salate de fructe sau în compot.

Facilitează digestia

Piersicile sunt bogate în fibre, ceea ce înseamnă că ajută digestia şi sunt bine tolerate de către organism. Astfel, previn apariţia constipaţiei. Sunt ideale şi pentru copii.

Bogate în vitamine

O piersică de dimensiuni medii are între 8 şi 10 mg de vitamina C, aproximativ 10-12% din doza zilnică recomandată. Acest lucru înseamnă beneficii pentru imunitate, cât şi prevenirea infecţiilor respiratorii şi a bolilor de piele, în special a acneei. Conţin şi flavonoizi, ceea ce înseamnă că sporesc elasticitatea vaselor de sânge. Vitamina A intră şi ea în compoziţia piersicilor, ajutând la regenerarea ţesuturilor pielii. Vitamina C şi vitamina A sunt de ajutor şi pentru menţinerea sănătăţii ochilor, având un rol de prevenţie contra cataractei şi a degenerescenţei maculare.

Bune în cosmetică

Crema de piersici este recomandată pentru tenul normal sau uscat şi se prepară astfel: se amestecă bine trei linguri de suc de piersici cu trei linguri de smântână proaspătă şi o jumătate de linguriţă de suc de lămâie. Crema se aplică pe faţă, se lasă cinci minute şi apoi se clăteşte. Masca pentru ten normal sau uscat se obţine din amestecul unei piersici pasate cu o linguriţă de ulei de migdale dulci. Se lasă să acţioneze pe faţă 20 de minute şi apoi se clăteşte bine. Pentru o senzaţie de prospeţime şi relaxare, se pot folosi bilele cu aromă de piersici puse în cadă. Acestea ajută şi la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine.  

Utile în sindromul metabolic

Piersicile îi pot ajuta pe cei diagnosticaţi cu sindrom metabolic, potrivit studiilor. Sindromul metabolic se caracterizează printr-o toleranţă scăzută la glucoză şi hipertensiune, fiind cauzat de depunerea în exces de ţesut adipos în special în zona abdomenului. Compuşii fenolici din aceste fructe au proprietăţi antiinflamatoare, antiobezitate şi antidiabetice, fiindu-le de ajutor celor care suferă de acest sindrom. De asemenea, ajută la reducerea oxidării celulelor şi a nivelului de colesterol “rău”, care este asociat, adesea, cu bolile cardiovasculare, conform www.sfatulmedicului.ro.

Reduc stresul

Fiind o sursă importantă de magneziu şi zinc, înseamnă că ajută la buna funcţionare a sistemului nervos. Piersicile au şi un puternic efect calmant, reducând anxietatea. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net