Piperul alungă depresia de vară
Piperul negru stimulează papilele gustative de pe toată mucoasa bucală, apoi alertează stomacul, iar acesta creşte secreţia de acid clorhidric şi astfel alimentele sunt digerate mai repede. Substanţele active din piper diminuează episoadele de balonare şi de meteorism.
Calmează tusea
Piperina, substanţa activă din piper, are o acţiune dezinfectantă, indicată în tusea de origine infecţioasă, dar are şi un efect decongestionant şi analgezic, ceea ce-l recomandă în tratarea bronşitei şi a laringitei.
Ceaiul preparat din boabe de piper măcinat, cu miere sau remediile naturale cu piper, au efect imediat asupra acceselor de tuse şi durerilor în gât.
Reduce durerile articulare în artrită
Cercetătorii ştiinţifici au descoperit că vinovată de apariţia artritei reumatoidale este o substanţă care provoacă inflamaţiile la nivelul articulaţilor, sensibilitatea la durere şi febra.
Piperina este capabilă să reducă acţiunea acestei substanţe nocive, iar rezultatele se pot vedea chiar după patru zile. În comerţ găseşti creme antireumatice cu piper sau îţi poţi prepara chiar tu un unguent din ulei obişnuit în care pui piper măcinat şi aplici o cataplasmă pe locul dureros.
Alungă anxietatea
Depresia este o afecţiune mai frecventă la femei, decât la bărbaţi, şi apare des în sezonul estival. Una dintre cauzele ei este scăderea nivelului de serotonină, hormonul responsabil de echilibrul emoţional şi de starea de bine.
Un consum zilnic de piper creşte notabil nivelul de serotonină şi de endorfine, ameliorând episoadele de depresie, de anxietate şi de insomnie.